Masterstudent nomineras till Borås Tidnings Debutantpris

Hur känns det att ha blivit nominerad till Debutantpriset?

– Det känns fantastiskt roligt. Att bli nominerad känns som en vinst i sig. Det är en sådan sak som man drömmer om, men inte tror ska ske.

Har skrivandet alltid varit en del av ditt liv?

– Jag har skrivit poesi sedan jag var tonåring. När jag gick skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola 2005–2007 blev skrivandet på riktigt och jag började satsa på det. Jag har publicerats rätt mycket i tidskrifter och antologier, men min debut har låtit vänta på sig. Så det känns extra kul att när debuten äntligen kom, så har den fått så mycket fin uppmärksamhet. Den var värd att vänta på. Arbetet med "Hästar" tog nästan tio år, men då har jag skrivit på andra manus under tiden också. Till hösten kommer faktiskt min första roman ut.

Vad är din drivkraft i skrivandet?

– Det är ett behov jag har, att formulera mig. Ett sätt att skapa mening i tillvaron, antar jag. Göra något vackert av det som är fult. Eller göra något fult också för den delen. Men att göra.

Vad gör du när du inte skriver?

– Jag pluggar på masterprogrammet i biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås. Jag ska precis börja skriva litteraturkrönikor för Norrköpings Tidning/Corren. Och jag jagar två vilda små barn hemma.

Har du några författarförebilder?

– Ja, flera. När det kommer till poesi exempelvis Inger Christensen, Linnea Axelsson, Tomas Tranströmer, Asta Olivia Nordenhof och Olga Ravn. Vad gäller prosa P.O. Enquist, Agota Kristof, Lina Wolff och Sara Stridsberg.

Årets vinnare av debutantpriset utses 10 mars 2022.

Om Borås Tidnings debutantpris

Borås Tidnings debutantpris är ett litterärt pris på 150 000 kronor som instiftades år 2001 av Tore G Wärenstams stiftelse. Borås Tidning och Högskolan i Borås samarbetar om priset, som syftar till "att stödja ett författarskap som juryn anser ha förutsättningar att bli spännande och betydande".

Om Lisa Zetterdahls debutbok Hästar

Förlag It-lit, text om boken hämtad från förlaget:
”I sin första diktsamling skildrar Lisa Zetterdahl hur det kan vara att i olika faser av livet skiljas från sin mamma. Som flicka när stallet lockar, och som vuxen när döden kommer. Ett strömförande, stilsäkert, och trösterikt dokument över hur en människa blir till: genom att ingå, och genom att separeras.”

Övriga nominerade är

  • Sofia Dahlén, född 1987, har skrivit ”Patient”.
  • Ali Derwish, född 1983, har skrivit ”Saddam Husseins nya roman”.
  • Aya Kanbar, född 2004, har skrivit ”Hyperverklighet”.
  • Quynh Tran, född 1989, har skrivit ”Skugga och svalka”.