Nu väntar designavdelningen på Ikea

Hur gick ansökningsprocessen till?

– Vi som var avgångsstudenter fick information från våra lärare att Ikea sökte textildesign-praktikanter med start i vår. Vi som ville söka fick då skicka in våra portfolios till lärarna som gemensamt valde ut ungefär sju studenter, vars portfolios skickades vidare till företaget. Därefter valde Ikea ut en av dessa. Det känns jättekul och spännande att det blev jag!

Vad fick dig att söka?

– Jag har alltid varit intresserad av färg, material och form i en inredningskontext, därför kändes det självklart för mig att söka. Men också att det är just Ikea, det kändes som en väldigt bra plats att få chansen att utvecklas på, vilket kommer att ge mig en bättre beredskap för framtida jobb.

Vad tror du bidrog till att du var en av dem som fick praktikplats där?

– Jag tror att jag, i min portfolio, tydligt visar mina styrkor och vad jag är intresserad av att jobba med. Jag tror att det är viktigt, att vara sig själv och visa i sin portfolio vem du är, då kommer du att hamna på rätt ställe. 

Vet du vad du kommer att göra under praktiken?

– Jag vet inte exakt allt som jag kommer att göra, men jag vet att jag kommer att få jobba med olika textila projekt. 

Vad är ditt drömjobb?

– Det är att få arbeta med textil, material och färg på ett kreativt och utvecklande sätt, gärna med fokus på rumslighet. Det är viktigt för mig att jobbet är stimulerande och kreativt samt att jag får vara med att utveckla en idé, tanke och skiss till eventuellt en färdig prototyp eller produkt. Den praktiska biten är också väldigt viktig för mig när man utvecklar design, jag tycker man ska jobba med fysiska material så gott det går och inte jobba med hela designprocessen digitalt. Det är ju något speciellt med att få se, känna och klämma på fysiska skisser.

Läs mer om utbildningen Textildesign