Emilie är en av dem som tar sjuksköterskeexamen 3 juni

Emilie Söderlund

Hur känns det att ta examen?

– Det känns overkligt att det redan har gått tre år och att man nu ska stå på egna ben och ta fullt ansvar. Det känns väldigt overkligt men så spännande.

Hur tycker du att utbildning har varit?

– Väldigt intressant och lärorik. Men det var en mycket tuffare utbildning än jag trodde rent studiemässigt. Om man inte lägger full tid på studierna så är det lätt att hamna efter. Det har verkligen varit heltidsstudier.

Har du något du minns särskilt från utbildningen?

– Det var nog när jag hade verksamhetsförlagd utbildning på en palliativvårdsavdelning. Det har verkligen satt sig hos mig som ett positivt minne. Jag var nervös för att komma dit men det blev så bra. Jag fick en väldigt bra förberedelse inför att bemöta patienter och anhöriga. Jag fick verkligen utöva den patientnära och patientcentrerade vården, som det kanske inte alltid finns tid för annars.

Har du något tips till blivande studenter?

– Se till att lägga ner tiden som krävs och planera din tid för studier. Ett annat tips är att hitta en studiekamrat, då blir allting mycket lättare och roligare. När man pluggar så länge och nära ihop så träffar man vänner för livet. Jag har träffat så många härliga människor under utbildningen, både studiekamrater, handledare och lärare. Det har varit underbara lärare.

Vad ska du göra efter utbildningen?

– Jag har fått jobb på Södra Älvsborgs sjukhus på kirurgavdelningen (K2). Så det blir jobb direkt efter examen.

Vad har du för framtidsplaner?

– Mitt mål just nu är att bli barnmorska. Men jag vill jobba några år först för att få lite mer erfarenhet.