Vetenskap hela veckan – se bilderna från ForskarFredag

Vänligen Acceptera dina cookies för att titta på innehållet.

I förra veckan var det äntligen åter dags för ForskarFredag, Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. I Borås bjöd Högskolan i Borås och Navet Science Center på ett späckat program hela veckan med prova på-forskning för elever från Erikslundskolan, träffar med doktorander från Göteborgs universitet och Chalmers, och popup-forskning på Ica City Knalleland. Forskare från Högskolan i Borås gjorde cirka 15 skolbesök under vinjetten Låna en forskare. Många besök gjordes i och omkring Borås, men även på skolor på Tjörn, i Vetlanda, Örebro, Mölndal och jämtländska Stugun, för att nämna några platser.

Emelie Hultberg berättar om fenomenet fast fashion för gymnasielever. Foto: Anna Sigge

Emelie Hultberg är forskarstuderande i textilt management vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås. Hon träffade bland annat en gymnasieklass från Sigrid Rudebecks gymnasium i Mölndal, som passade på att kombinera träffen med ett besök på Textilmuseet. Emelie Hultberg berättade om sin resa till att bli doktorand, om modebranschens utmaningar och hur second hand och lagningstjänster kan vara lösningen på en mer hållbar industri. Hon ställde många frågor till eleverna som var engagerade och också ställde många frågor till henne.

En bredare bild av forskning

Getahun Yacob Abraham gjorde tre skolbesök och berättar att eleverna hade många frågor.
– Det var en positiv upplevelse. I en av gymnasieklasserna som jag pratade med var många intresserade av att jobba internationellt. Då jag har erfarenhet av att jobba för Rädda Barnen och UNHCR och ett av mina forskningsintressen är just interkulturalitet, så försökte jag förklara hur man kan förbereda sig för att jobba utomlands. Om behovet av nyfikenhet på andra och deras situation och att ha respekt för andra kulturer, säger Getahun Yacob Abraham, som forskar om demokrati och utbildning vid Institutionen för pedagogiskt arbete.

Några högstadieklasser på Pops Academy Karl Johan i Örebro fick besök av Ewa Carlsson Lalloo, från Institutionen för vårdvetenskap vid Högskolan i Borås. Hon forskar om personer som lever med hiv, vad gäller deras livskvalitet, vård och behandling.

– För mig är det jätteviktigt att komma ut och berätta om min forskning. Så sent som i tisdags hade jag föredrag för nyutbildade hiv-läkare, men det här var första gången jag pratade för högstadiet. De tyckte det var roligt att träffa en forskare som inte bara jobbade i ett labb, de berättade att de hade fått en bredare syn på vad det innebar att vara forskare, säger Ewa Carlsson Lalloo.

Många stannade och lyssnade

Ulla Lindberg, som försvarade sin doktorsavhandling vid Högskolan i Borås för ett par år sedan, deltog i en popup-aktivitet på ICA City i Knalleland, där hon berättade om hur kyldörrar påverkar konsumenter. Samtidigt gjorde personal från Navet glass av flytande kväve, som de bjöd förbipasserande på.
– Det var många som stannade och lyssnade, det kändes väldigt uppskattat och flera ställde frågor, säger Fedoua Beckerman, pedagog på Navet.

Under en förmiddag gästade tre klasser från Eriklundskolan Navet, där de träffade forskarna Junchun Yu och Karin Högberg från Högskolan i Borås och gjorde olika laborationer på temat biomimik respektive hållbara mensskydd. De fick också testa på Virtual Reality i Handelslabbet, göra en modeutmaning på Textilmuseet och se häftiga textila innovationer i Smart Textiles Showroom.

Ulla Lindberg berättar om sin forskning på ICA City i Knalleland. Foto: David BorgströmEn del av European Researchers' Night

ForskarFredag är en del av European Researchers' Night som är ett initiativ av EU-kommissionen. I Sverige anses arrangemanget vara den mest spridda vetenskapsfestivalen i landet med aktiviteter från Lund till Luleå. Högskolan har varit medarrangör sedan år 2008 där vi under åren har lånat ut forskare till skolklasser och bjudit in till studiebesök, arrangerat forskarcaféer och tävlingen Forskar Grand Prix. ForskarFredag i Borås 2022 är ett samarbete mellan Högskolan i Borås, Navet Science Center och Textilmuseet. Föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, samordnar ForskarFredag nationellt. Delar av ForskarFredag i Borås finansieras av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa,GA-nr 101061464.

Läs mer

ForskarFredag på Högskolan i Borås
Läs mer om ForskarFredag nationellt