Lyckad skrivretreat för högskolans forskare – nytt tillfälle i april

Där, i den fina naturen bredvid en sjö, fick de möjlighet att skriva utan distraktioner, med tillgång till kompetensutveckling i engelska och akademiskt skrivande genom workshoppar och individuell coachning. Det skrevs allt från artiklar till vetenskapliga tidskrifter, konferensbidrag och ansökningar till forskningsfinansiering.

I april hålls en ny omgång av skrivretreaten. Handledarna är de samma som förra gången, Eva Medin, språkspecialist vid Kommunikation, och Melina Aarnikoivu, Institutionen för pedagogiskt arbete.

Melina Aarnikoivu, som är projektledare för högskolans Centre for Professional Development and Education (CPE), berättar:

– Att anordna olika sorters skrivevenemang är alltid väldigt inspirerande. Jag får inte bara prata om skrivande med forskare från olika discipliner, utan jag får samtidigt lära mig om alla häftiga ämnen som just nu studeras.

På vårens skrivretreat deltar även en speciellt inbjuden gäst, Mandy Bengts, språkgranskare och översättare vid Högskolan Dalarna. Hon kommer att vara tillgänglig för deltagarna som språkgranskare under skrivretreaten.

– Jag kommer att berätta om en språkgranskares arbetsprocess och vad som gör att en text blir lätt att följa och förstå, säger hon.

Kreativiteten väcktes

Tidigare deltagare har mycket gott att säga om högskolans skrivretreat. En av dem, Tugba Sapmaz, doktorand inom forskningsområdet Resursåtervinning, berättar:

– Som doktorand kan det ibland vara en ganska utmanande uppgift att skriva en vetenskaplig artikel. Genom skrivretreaten fick jag praktisk möjlighet att flytta skrivandet från ett vanligt kontorsrum till en fantastisk miljö i naturen. Dessutom blev jag inspirerad av att jobba med handledare som har engelska som modersmål, skrivretreatentusiaster och andra deltagarna som också kämpar med sitt akademiska skivande.

Även Sara Larsson Fällman, medicine doktor i teknik och hälsa, är nöjd.

– Skrivretreaten var värdefull för mig ur flera synvinklar. Dels fick jag mycket kunskap om skrivandet som process, dels fick jag träffa kollegor från andra akademier på högskolan, vilket gjorde att jag kunde bredda mitt kontaktnät. Ledarna för retreaten var duktiga och oerhört seriösa. De erbjöd flera workshoppar och personlig handledning. Vi kunde också välja tid och plats för att på egen hand sitta och skriva i en fin miljö. Jag rekommenderar alla att vara med.

Eva Medin, som arrangerar skrivretreaten som en aktivitet under Academic Communication, högskolans forum för kompetensutveckling inom muntlig och skriftlig kommunikation på engelska för professionella och vetenskapliga ändamål, hoppas att många forskare har möjlighet att delta på vårens skrivretreat.

– Deltagarna uppskattade flexibiliteten i skrivretreatens upplägg. Man får skriva ostört så mycket man vill, men får också tillgång till presentationer och workshoppar samt individuell handledning. De gemensamma pauserna, måltiderna, promenaderna, med mera, blir ett utmärkt tillfälle att träffas över gränserna och få inspiration och energi. Det enda deltagarna tyckte kunde förbättras var längden på skrivretreaten, att den var för kort. Så i vår går det att delta två alternativt tre dagar, 24–25 eller 24–26 april.

Skrivretreat i april – anmälan senast 22 mars

Sista anmälningsdag för vårens skrivretreat, 24–25 alternativt 24–26 april, är 22 mars (anmälan kan stänga tidigare om alla platser blir fyllda).

Mer information om anmälan, upplägg, kostnad, program, med mera

Ett informationspass om skrivretreaten hålls redan 2 mars via Zoom för dig som vill veta mer.

Boka informationspasset i din kalender