Textilhögskolans studenter ger Kungliga Operans kostymer nytt liv

Louise Xin, känd för sitt arbete för mänskliga rättigheter och hållbarhet inom modebranschen, har valt ut ett antal kostymer ur Kungliga Operans samlingar. På en ny sommarkurs kommer hon att tillsammans med modestudenterna sy om dessa. Plaggen kommer sedan att säljas till förmån för Unga Operan-fonden, som stödjer och utvecklar Kungliga Operans verksamhet för barn och unga. De spännande plaggen kommer också att visas på Textilmuseet i Borås till hösten.

Samarbetet kom till när Kungliga Operans förråd skulle tömmas på ett stort antal kostymer och idén väcktes om att ge dessa kostymer ett nytt liv genom Louise Xins design.

Under mina tre första år som självlärd designer visade jag på vad mode inte är eller bör vara, genom mitt arbete för mänskliga rättigheter. Nu ger jag mig på en resa för att utforska och utbilda mig i vad mode har varit och experimentera med vad det kan bli. Det finns då ingen bättre plats att börja på än Kungliga Operan med 250 år av fantastisk kulturhistoria och Textilhögskolan som är utnämnd till en av världens bästa designutbildningar. Tillsammans vi vill visa det vackra i hantverk, konst och kulturberättar Louise Xin.

Tillsammans tar vi ansvar för framtiden, är en del av visionen för Högskolan i Borås. I det här samarbetet blir det tydligt genom att det ger ett antal plagg ett andra liv. Det cirkulära tänkandet kännetecknar mycket i våra utbildningar och många av våra studenter har fokus på det och vi är stolta över att få visa upp studenternas arbeten, säger Thorbjörn Magnusson, kursansvarig vid Textilhögskolan.