Albanska textilexperter inspireras av besök på Textilhögskolan

Under fyra dagar i slutet av april fylldes tiden med presentationer, besök i Textilhögskolans labb och Science Park Borås samt studiebesök på de västsvenska företagen Vividye , FOV Fabrics, Ludvig Svensson samt Kasthall som är ledande inom hållbar utveckling.

Stig Nilsson, samverkanskoordinator vid Högskolan i Borås, var med och arrangerade besöket.

–Textilhögskolan anses vara en av de tio främsta lärosätena i världen inom textil, och vi tycker det är viktigt att samverka och dela med oss av vår kunskap. Albanien är på väg in i EU och har ett arbete att göra för att nå EU-standard inom textilindustrin. Här kan vi bidra med expertis och goda råd. 

Besökarna gavs möjlighet att titta in i labben och delta i spännande presentationer om verksamheten inom smart textil, vävningsteknik, stickmaskiner, 3D-utskrift, färgning, miljövänliga kemikalier, tyger, återvinning, hållbarhet och digitalisering.

Textilindustrin har en enorm möjlighet att förbättra miljön och bidra till hållbar utveckling. Varje deltagare från Albanien fick konkreta idéer att implementera inom sitt specifika forsknings- och verksamhetsområde.

–Besöket blev en tankeväckande upplevelse för de albanska experterna, som nu är utrustade med nya idéer och inspiration för att göra textilindustrin i sitt eget land mer hållbar och konkurrenskraftig, säger Tatiana Chernyavskaya, industriell utvecklingsexpert på UNIDO.

Läs mer om Textilhögskolans labb.