Svampforskning bakom nytt, hållbart och veganskt alternativ till kött

I över tjugo år har forskare vid Högskolan i Borås studerat trådbildande svampar och dess egenskaper att omvandla restprodukter till nya produkter och användningsområden exempelvis etanol, djurfoder, pigment, textilier och plast. En inriktning de senaste åren har varit livsmedel.

– Vi har genom åren undersökt många produkter och haft samarbeten med industrin. Det viktigaste vi har fokuserat på är mycelium (svamp) som ett alternativ till kött, där vi tillsammans med framgångsdrivna industrimänniskor har lyckats ta fram ett koncept med en smart teknisk skalbarhet samt ekonomisk lönsamhet, berättar Mohammad Taherzadeh, professor i bioprocessteknik vid Högskolan i Borås, och forskningsledare inom forskningsområdet Resursåtervinning.

Lansering i full gång

Hybridprodukten som är en blandning av mycelium och havre kallas för Millow. Nu pågår arbetet med att lansera de första produkterna på den nordiska marknaden. Mohammad Taherzadeh berättar att han i nuläget bidrar med tekniska kunskaper i företaget (med samma namn som produkten). Han tror att högskolans långa forskning kommer att bidra till utvecklingen av en ny kategori av hälsomat och hållbart köttsubstitut som inte är ultraprocessat.

– Tekniken är baserad på en ny framställning av svamp och spannmål vilket ger en avancerad textur utan några matbindemedel tack vare svampens naturliga egenskaper, förklarar han.

Ordförande i Millow är Staffan Hillberg, investerare i företag som förbättrar miljön.

– Mohammad Taherzadeh har tagit fram en världsunik, hållbar produktionsteknik som jämfört med traditionell teknik använder en tredjedel så mycket energi, drygt två procent av vattenåtgången och sparar 95 procent koldioxid. Dessutom kräver den en avsevärt lägre investering, säger han.

– Med tanke på den omfattande debatten om multiprocessad och onyttig vegansk mat så känns det extra roligt att satsa på en teknik som skapar hälsosam vegansk mat, komplett med alla fibrer, mineraler, vitaminer, proteiner och övriga ämnen kroppen behöver, fortsätter Staffan Hillberg.

Känd designer med i teamet

Företaget har i arbetet samarbetat med Rob Janoff, grafisk designer som bland annat designat det välkända Apple-äpplet.

– Klimatförändringar är en realitet och vi ser att de förändrar våra liv som aldrig förr. När jag arbetade med ledningsgruppen på Millow blev jag imponerad av hur skickliga de var på att utforma sitt livsmedelskoncept. Mitt mål är att hjälpa mina vänner på Millow att bli ett välkänt varumärke för alternativa köttprodukter. På så sätt känner jag att jag gör ett litet bidrag till att rädda miljön och planeten: att göra köttalternativ populära är ett litet sätt jag kan göra skillnad som designer. Ju mer Millow kan användas för att hjälpa till att bevara jordens begränsade resurser, desto närmare kommer vi en lång och fredlig framtid för kommande generationer, säger han.

Plattform för fortsatt forskning

Mohammad Taherzadeh ser kommersialiseringen som en möjlighet till fortsatt utveckling och forskning för högskolan:

– När Millow växer blir det som en plattform för oss att utveckla nya svampprodukter. En sådan utveckling är bara möjlig när näringslivet blir involverat i vår forskning. Vi är världsledande inom svampforskning men har lång väg kvar inom det här området, och jag hoppas på att se mer hälsosamma köttsubstitutsalternativ på hyllorna år 2024 till de som vill konsumera mindre animaliska produkter.

Han är väldigt glad över att svampforskningen nu når nästa milstolpe, då det vanligaste resultatet av den forskning som bedrivs annars är forskningsartiklar.

– Man brukar säga 0,1 procent blir kommersiell. Att det nu händer med vår svampforskning blir som ett kvitto på att vi lyckats, avslutar Mohammad Taherzadeh.

Fakta: Hur funkar svampen?

Svampen kan till exempel växa på spannmål och grönsaker men även olika restprodukter som exempelvis bröd. Svampen bildar där en svampbiomassa. Av biomassan kan sedan nya produkter tillverkas, i det här fallet ett alternativ till kött som är både hälsosamt och bra för planeten.

Läs mer

Om Millow 

Om högskolans svampforskning