Textilhögskolan hittar den perfekta Elfsborgsgula kulören

Vänligen Acceptera dina cookies för att titta på innehållet.

–Vi blev kontaktade av IF Elfsborg förra året. Matchställets gula nyans har alltid varit en kontroversiell fråga och nu ville de fastställa färgen en gång för alla, berättar Sophie Bremholt, undervisningstekniker vid Textilhögskolan, som har drivit projektet tillsammans med sina kollegor Ulrika Norén och Sofia Morsten.

Matchtröjor från 1960-talet till idag har undersökts noggrant. Genom att använda en reflektionsspektrofotometer för att mäta in färgen på ett tjugotal matchtröjor, kunde man få ett medelvärde från de varierande gula nyanserna och på så sätt kunde färgen fastställas en gång för alla.

–Vi har även haft ett gott samarbete med FOV Fabrics AB som ligger ett stenkast från Textilhögskolan. Med hjälp av deras breda sortiment av färgstoff har vi färgat tygprover för att hitta precis rätt färgrecept, berättar Ulrika Norén.

Detta medelvärde blev grunden för att skapa ett helt nytt recept för att färga matchtröjan till den perfekta Elfsborgsgula färgen. Nu är det klart, och den nya färgen har redan använts för att färga matchtröjan för säsongen 2023.

–Vi tror att projektet kommer att underlätta kommunikationen kring IF Elfsborgs färg då de nu har en tydligare definition kring vad som utgör deras gula kulör, avslutar Sofia Morsten.