Staffan Hillberg: Medarbetares olika erfarenheter är en styrka att ta vara på

Det handlar om människor, att ha rätt typ av bemanning med rätt kompetens – och att folk mår bra och är delaktiga och att få dem att jobba tillsammans.

– Jag har hållit på med teknik, elektronik och datorer så länge jag kan komma ihåg, berättar han när vi ses via Zoom för den här intervjun.

Redan från skolåldern kom han in i internationella sammanhang och fick lära sig ett nytt språk och möta nya kulturer då familjen flyttade till USA och bodde där under hans högstadietid.

Han hör också till en generation som växte upp parallellt med en begynnande dataålder. Hans pappa jobbade i databranschen och själv fick han som barn inblick i de stora rum som krävdes för den tidens teknik på 70-talet.

– Förutom att jag lärde mig språket fick vi hålla på med datorer i skolan. Och jag fick min första dator i slutet av 70-talet, säger han.

Kulturen i skolan i USA var annorlunda jämfört med hemma i Sverige. Det gällde att prestera på ett annat sätt där, och man lyfte fram de extroverta.

– Egentligen är jag inte extrovert. Jag trivs med att vara för mig själv, men man fick lära sig att prata med människor, att kunna presentera och att tala för sin sak. Och kan man göra det bra, så måste man också kunna sin sak. Det går inte att fuska sig genom saker och ting. Kan du din sak så är du också tryggare i din roll, berättar han.

Intresset för affärer väcktes

Efter tre år återvände familjen till Sverige och Göteborg där Staffan började på gymnasiet och läste teknik. Sedan blev det studier i elektroteknik på Chalmers 1983. Det är också nu resan inom affärsvärlden tog sin början.

– Jag och några vänner, bland annat Staffan Truvé, startade 1984 ett konsultbolag som jobbade med styrning till fastigheter. Det gick bra och vi lade mycket tid på det. Sedan startade jag ett till bolag 1988 som höll på med multimediateknik, vi tillverkade CD-romskivor som vi sålde runtom i världen. Det blev helt enkelt mer tid för arbete och mindre för studier, minns han.

Han hade fått mersmak på företagande och att göra affärer. Istället för att avsluta studierna på Chalmers sökte han in till prestigefyllda handelshögskolan INSEAD i Frankrike och läste en masterutbildning i Business Administration.

– Det är en av världens bästa handelshögskolor som öppnar för jobb precis var som helst, som inom bank- och företagsvärlden, menar han.

Vi hamnar nu i början av 1990-talet. Efter avslutade studier hamnade Staffan HIllberg på Apples Europakontor i Paris, där han fick titeln ”multimediaevangelist”.

– Det är nog den bästa titeln jag någonsin har haft, säger han och skrattar. Jobbet innebar att åka runt till kunder och berätta om företagets nya teknik och hålla presentationer på mässor.

I mitten av 1990-talet erbjöds han att börja på Apples huvudkontor i Kalifornien som produktchef för mjukvaran QuickTime som är grunden för Apples multimediateknik.

– Jag jobbade med ett fantastiskt team som bestod av tekniknördar, musiker och konstnärer. Min roll var att vara bryggan ut mot marknaden, kommer han ihåg.

Lämnade Apple för Bonnier

Under åren i USA fick han och hans fru sitt första barn och det blev mycket pendlade mellan kontoret i USA och Europa och familjen valde att flytta tillbaka till Sverige.

– Jag hade en bra chef och redan på den tiden var det inget konstigt att jobba på distans.

Men i samma veva fick han erbjudande att börja jobba på mediaföretaget Bonnier i Stockholm. Bonnier tappade i försäljning av tidskrifter och serietidningar, ungdomar spelade dataspel istället och nu ville man starta upp något som hette Bonnier MediaLab. Staffans uppdrag vara att ta reda på hur marknaden fungerade och hjälpa företaget att förstå hur de skulle agera.

– Vi startade bland annat Sveriges första bokhandel på nätet, Sveriges första rekryteringswebbplats och olika ämnesorienterade webbplatser och enkla spel för barn.

Hamnade i datasäkerhetsbranschen

Men intäkterna var rätt små så här i början och Bonnier ville avvakta med att satsa fullt ut. I samma veva hörde vännen Staffan Truvé av sig igen.

– Han hade ett konsultbolag tillsammans med Bure-koncernen och de hade utvecklat en datasäkerhetsprodukt för försvarssidan ihop med Ericsson Microwave. Han frågade om jag kunde ta en titt och se vad man kunde göra med den. Jag gjorde en affärsplan och tog in riskkapital, vi öppnade kontor i England och USA och vi fick in kunder, däribland NASA. Produkten passade även väldigt bra för företag. Bolaget som sedermera såldes heter AppGate, berättar Staffan.

Det ledde till att han efter några år med AppGate fick erbjudande av Bure att starta ett riskkapitalbolag inom teknikområdet. När han kände sig färdig med det sålde han av det bolaget.

Hjälpte teknikbolag med intresse för hållbar utveckling

Affärsresan fortsatte därefter tillsammans med kollegan Martin Skoglund. Tillsammans investerade de i olika teknikbolag med egen tid och pengar. Ett av dessa bolag var Heliospectra, som startades av Sylvain Dubé, professor i växtteknik, och som börsnoterades 2014. Företaget utvecklade smart belysning för växthus och har sedan starten haft stora internationella framgångar.

– Jag gick in som VD och vi sålde till växthusodlare i hela världen. Den mest udda affären var med en cannabisodlare – som odlade för medicinskt bruk. Det var godkänt av alla myndigheter, men det var ändå kontroversiellt och skapade en del rubriker, minns Staffan.

Staffan lämnade Heliospectra 2017 och var då redan igång med ett nytt projekt, att tillsammans med Martin Skoglund bygga upp ett fastighetsbolag. De fick med sig flera stora delägare och bolaget har till i dag byggt 1300 bostäder.

– Det är fantastiskt att få med delägare som exempelvis Welandkoncernen som är beredd att satsa på nya bolag i Sverige, oavsett om det är teknikbolag eller inte, och som bidrar till utvecklingen i Sverige, säger han.

Men Staffan har inte kunnat låta bli att engagera sig i ytterligare teknikbolag, bland annat Millow. Millow är i precis i startgroparna och Staffan är som delägare och styrelseledamot med och bidrar på affärsutvecklingssidan. Bolagets nisch är att producera olika slags svampbaserade matprodukter med så lite klimatpåverkan som möjligt. Millow fick nyligen ett EU-bidrag för att bygga upp en fabrik för att komma igång med sin produktion.

Vad är då viktigast att tänka på som företagare och entreprenör? Staffan ger råd utifrån sina många års erfarenheter:

– Det handlar om människor, att ha rätt typ av bemanning med rätt kompetens – och att folk mår bra och är delaktiga och att få dem att jobba tillsammans. Jag insåg ganska snabbt vikten av att ha människor med olika slags bakgrund, man har olika saker att bidra med. Det är utvecklande för bolaget, men även individen utvecklas. Det är det som är roligast.

Hedersdoktor 2024 – Staffan Hillberg

”Staffan Hillberg är en framgångsrik entreprenör med lång erfarenhet av att bygga och utveckla företag. Han har ett stort intresse och engagemang för teknologier som bidrar till hållbar utveckling. Tack vare en kombination av Staffan Hillbergs djupa förståelse för den pågående forskningen inom området Resursåtervinning, hans tekniska kunskaper och skicklighet som entreprenör och investerare, har forskningsmiljön Swedish Centre for Resource Recovery fått värdefulla internationella kontakter och gått från teori till framgångsrik praktik. Ett exempel är utvecklingen av Millow AB, som Staffan Hillberg var med och grundade och i dag är styrelseordförande för. Företaget tillverkar växtbaserade livsmedel med hjälp av trådbildande svamp i en process som i jämförelse med liknande produkter ger mycket små utsläpp av koldioxid samt förbrukning av vatten och energi. Det bygger på forskningen inom Swedish Centre for Resource Recovery och har vunnit Sustainable Food Solutions Challenge 2023 i Schweiz.” 

Staffan Hillberg utnämns till teknologie hedersdoktor inom Resursåtervinning. 

2 maj håller Staffan Hillberg en föreläsning på Högskolan i Borås: "Sustainability Innovations from the University of Borås”.
Tid och plats: kl. 10:15 i Sparbankssalen.