Unikt samarbete mellan FN och Textilhögskolan
2024-05-31
Guiderna som visar FN:s högkvarter i New York City, för allt från världsledare till skolklasser, bär sedan 1952 kläder ur speciellt framtagna kollektioner. Tidigare har internationellt erkända modehus som Dior och Benetton stått för designen av guidekläderna, den senaste kollektionen skapades 2017 av den välkände designern Elie Tahari.
För första gången någonsin står nu ett lärosäte för designen – Textilhögskolan, med sina världsledande designutbildningar. Sveriges regering har sedan 2018 gett Högskolan i Borås uppdraget att etablera och utveckla en nationell plattform för hållbart mode och hållbara textilier, samt stöttar även detta samarbete. Genom samarbetet med FN kan nu Textilhögskolan ytterligare visa vägen i omställningen mot en mer hållbar modeindustri.
FN ser samarbeten som drivkraft
Annemarie Hou, verkställande direktör för FN:s kontor för partnerskap:
– Samarbeten är den drivande kraften bakom de globala målen för hållbar utveckling och omvandlar gemensamma mål till transformativ handling. Vårt samarbete med de unga, kreativa studenterna vid Textilhögskolan kring hållbara guidekläder är ett utmärkt exempel: det ökar inte bara medvetenheten om globala hållbarhetsutmaningar utan erbjuder också konkreta lösningar, allt medan vi sätter samarbeten i fokus. Detta är precis vad vi behöver för att uppfylla löftet om de globala målen!
Maher Nasser, direktör för Outreach-divisionen inom avdelningen för global kommunikation på FN tillägger:
– FN:s guider är våra ambassadörer gentemot de som besöker Förenta Nationerna och när det gäller att skapa ett positivt intryck är deras klädsel lika viktig som deras kunskap. Vi är därför mycket tacksamma över att Textilhögskolan samarbetar med FN för att designa och producera en fräsch ny look för våra guider, säger han. Vi är särskilt glada att höra att kollektionen ska präglas av hållbarhet i linje med vårt åtagande till de globala målen för hållbar utveckling, avslutar han.
Ett skyltfönster för Sveriges arbete inom hållbarhet och innovation
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M):
– Jag är oerhört glad att Sverige och Textilhögskolan har fått detta ärofyllda uppdrag. Extra roligt att vi nu genom framtidens modeskapare får visa upp våra styrkeområden innovation och hållbarhet i en elegant gestaltning. FN i New York blir ett fantastiskt skyltfönster under de många år som uniformerna kommer att användas – ett utmärkt bidrag till en positiv bild av Sverige som kommer att väcka intresse för vårt land bland de miljontals människor som besöker FN-högkvarteret.
Designar tillsammans utifrån FN:s hållbarhetsmål
Ett tjugotal designstudenter arbetar nu, under handledning vid designinstitutionen vid Textilhögskolan, tillsammans med att utveckla och designa kollektionen inom ramen för en fristående kurs,
– Det är ett unikt samarbete med FN, och vi är väldigt hedrade och stolta över att vara det första lärosätet någonsin som står för designen av guidekläderna. Just nu håller vi på att slutföra de sista detaljerna i avtalen. Vi ser fram emot möjligheten att visa världen att våra designutbildningar och designstudenter håller en otroligt hög nivå. Det är fantastiskt att studenterna har utvecklat designen tillsammans i en kollaborativ anda och i linje med FN:s hållbarhetsmål, två perspektiv som vi på högskolan brinner för. Genom detta kan vi tillsammans uppmärksamma världen på en väldigt viktig global fråga: hållbarhet i modebranschen, säger Mats Tinnsten, rektor vid Högskolan i Borås.
Projektet pågår – kollektionen lanseras april 2025
Arbetet involverar en stor projektgrupp och projektet startade i november 2023 vartefter designprocessen inleddes i februari 2024. Kollektionen kommer att lanseras vid Earth Day 22 april 2025 med en modevisning på FN:s högkvarter i New York City. Då planeras även ett event tillsammans med Sveriges generalkonsulat, med en presentation på svenska residenset, också i New York City.
Projektet finansieras av Högskolan i Borås och ”Paul Frankenius Foundation for the Swedish University of Fashion & Textiles”.
Om Textilhögskolan
Textilhögskolan, vid Högskolan i Borås, har anor från när Borås var navet för den svenska textilindustrin. Redan 1866 startade den första textila utbildningen vid Borås Tekniska Väfskola – grunden till det som i dag är Textilhögskolan: en internationellt ledande institution för utbildning och utveckling av textil och mode.
På Textilhögskolan finns unik expertis, forskning och utbildning inom textil- och modedesign, textilteknologi och textilt management. Här finns också fantastiska labbmiljöer. Vår textila miljö finns i Textile Fashion Center i Borås, ett textilt kluster som samlar utbildning, näringsliv och innovation under samma tak.
Anna Kjellsson
Ola Kjelbye