Vi växlar upp, hänger du på?

I slutet av februari presenterade IPCC en ny klimatrapport som konstaterade att klimatkrisen redan är här och att vi inte är förberedda. Den 4 april kom deras rapport "Klimat i förändring 2022 – Att begränsa klimatförändringen" om hur klimatförändringen kan begränsas. Den visar att människans utsläpp av koldioxid är på sin allra högsta nivå någonsin och den kurvan måste vända inom tre år. Den visar också att det är bråttom, vi kan inte längre skjuta klimatomställningen framför oss, utan det är nu vi behöver ta ansvar, agera och fokusera.

Om det är något som jag tror att vi alla tar med oss som en lärdom efter pandemin så är det krismedvetenhet. Aldrig kunde jag tänka mig att vi som lärosäte skulle kunna gå från 15 % distansundervisning till 100 % över några dagar. Men det klarade vi. Nya insikter, nya verktyg och fokus på ett område ger kraft till förändring. Låt oss ta med den erfarenheten in i klimatarbetet.

Som lärosäte är vårt viktigaste bidrag i att begränsa klimatkrisen att rusta våra studenter med ett klimattänk och förmåga under utbildningstiden. Denna kunskap kan de ta med sig i sitt fortsatta arbetsliv och därmed medverka till ett allt mer hållbart samhälle.

Våra forskare driver också ett viktigt långsiktigt arbete präglat av flervetenskapliga ansatser, nytänkande och samverkan. Det handlar om en hållbar utveckling genom vetenskapliga framsteg lokalt och i världen, för att minska de negativa avtrycken.

Vid vår egen Science Park Borås är vi snabbfotade och gör skillnad tämligen fort i direkt samverkan med företag och offentlig sektor. Här finns många exempel att räkna upp: projektet ”Framtidens kvarter”, där ett helt nytt kvarter byggs upp i Borås för att främja en hållbar livsstil, projektet ”Re:skills”, där kostnadsfria kurser ges till textil- och modebranschen för mer hållbar produktion och konsumtion samt ”Circular Business Toolkit” där en hel bok nu är framtagen för att hjälpa företag som på allvar vill arbeta med hållbarhetsfrågor och accelerera sin omställning till en cirkulär och hållbar ekonomi. Några av dessa spännande projekt kan du läsa mer om i det här nyhetsbrevet.

För oss på Högskolan i Borås är målen i Agenda 2030 och hållbar utveckling en del av vårt DNA. Nu växlar vi upp för att med våra medel – utbildning och forskning – göra vad vi kan för att påverka klimatarbetet i rätt riktning. Passa på att få en glimt av detta via det här nyhetsbrevet som den här gången fokuserar på hållbar utveckling. I maj anordnar vi det digitala lunchseminariet "Hur går det med klimatarbetet när världen är i kris?" –  varmt välkommen att delta!

Mats Tinnsten, rektor vid Högskolan i Borås