Ölbryggning och fermentering

Välkommen till kursen Ölbryggning och fermentering!

Kursen startar 7 juni, se till att registrera dig på kursen för att få tillgång till lärplattformen.

All information om kursen hittar du sedan i kursens aktivitet i lärplattformen Canvas. Du hittar lärplattformen på studentsidorna under "Vanliga vektyg". 


Jag hoppas du finner kursen intressant,

Patrik Lennartsson
Kursansvarig

 

Kursinformation

Termin: Våren 2021
Kurskod: A228TG
Typ av kurs: Sommarkurs
Studietakt: Deltid 50%
Studietid: Blandade tider
Studieort: Ortsoberoende
Studieperiod: 2021-06-07 - 2021-08-29

Observera

Vi människor har producerat öl åtminstone sedan vi började bruka jorden, vilket gör ölproduktion till en av de äldsta tekniker som fortfarande används. Medan ölbryggningens grund är densamma så har vi kommit en lång väg mot att förstå vad som händer och varför, vilket tillåter oss att förbättra denna. I kursen kommer vi att studera den moderna ölproduktionsprocessen, från råmaterial till färdig öl. För att förstå ämnet börjar kursen med en generell introduktion till fermentering; varför fermentering sker, vad som sker, och hur rätt förhållanden kan åstadkommas för att det ska ske. Kursen fortsätter sedan med ölproduktionsprocessen med avstamp i råmaterialen och hur de ändras under varje steg i processen. Vidare presenteras hur råmaterialet påverkar och blir påverkat av jästen som ansvarar för att producera smaken och alkoholen. Ölproduktionens inverkan på miljön och hur avfallet som genereras kan behandlas kommer också diskuteras. Efter avslutad kurs ska studenten ha de teoretiska kunskaper som fordras för att kunna brygga sitt eget öl. Kursen ges på engelska.

Kontakt

Kursen ges vid Akademin för textil, teknik och ekonomi.
För kursspecifika frågor, kontakta akademin via:
E-post: a1@hb.se
Telefon: 033-435 4011 - telefontid varje vardag kl 10:00-12:00.

Kursansvarig Patrik Lennartsson

Studievägledningen
För övriga frågor, kontakta studentexpeditionen

Dokument

Kursplan och litteraturlista (pdf)