Förnyelsebar energi är en kurs för den som vill få en introduktion till hur vi kan omvandla och utnyttja energi på ett hållbart sätt. Kursen behandlar olika förnybara energiformer ur främst ett tekniskt men också ur ett ekonomiskt och ur ett etiskt perspektiv.
Kursen behandlar området förnybar energi med tyngdpunkt på hur människan måste förändra sitt beteende vad gäller utnyttjande av jordens energikällor, för att främja en hållbar utveckling. Kursen visar på hur införandet av förnybar energi är en del av grunden för att kommande generationer ska kunna tillgodose sina behov på ett uthålligt sätt. Kursen inleds med de grundläggande systemvillkoren för kretslopp och bärkraftighet och en allmän historik. Med detta som bas behandlas sedan de förnybara energikällorna sol, vind, vatten, biomassa, geotermi, samt olika energibärare, t.ex. vätgas och el.
För att belysa och analysera de utmaningar som är kopplade till ett hållbart energisystem ingår ett projektarbete i kursen. Kursen behandlar även hur man bedömer den ekonomiska lönsamheten för investeringar. Detta ämne fördjupas vidare genom ett projektarbete där målkonflikten mellan ekonomi och hållbar utveckling beaktas.
Kursen utförs på distans och samtliga föreläsningar är inspelade, vilka kommer att vara tillgängliga via högskolans digitala plattform. Kursmaterialet utgörs av Göran Sidéns senaste upplaga av boken "Förnybar energi" från Studentlitteratur i Lund. Det är fördelaktigt att skaffa denna bok i förväg inför kursstarten. Ytterligare material, inklusive beräkningsuppgifter, litteratur och övrigt, kommer att finnas tillgängligt via Canvas.