Allmänt
Kursen på 4 högskolepoäng innebär 106 arbetstimmar, kursens innehåll och övningar grundar sig på dessa timmar, sedan kan det vara väldigt personligt hur sakta eller fort studenten utför sina uppgifter.
Den går på kvartsfart och börjar den 16 januari 2024 (första träffen) och slutar (sista föreläsningen) den 27 februari 2024.
Det är viktigt att påpeka att detta är en översiktskurs, det betyder att ni kommer att få en orientering i ämnet, vill man ha mer djupgående kunskaper så kan man söka till vår textilingenjörsutbildning. Det betyder också att det inte kommer finnas några förväntningar om att ni ska lära er en massa formler eller dylikt utantill. Jag kommer dock att presentera en del begrepp som ström, spänning, elektriskt motstånd och impedans, eftersom det är ofrånkomligt att förhålla sig till dem då man diskuterar elektronik i textil. Även en del andra fysikaliska begrepp kommer att nämnas och användas. Min förhoppning är att då jag tvingas till det så skall det vara på ett sådant vis att ni som deltagare förstår den övergripande principen utan att ni känner att ni måste fördjupa er allt för mycket i matematiska förhållanden.
Kursen går helt på distans via lärplattformen Canvas.
Vid kursens slut ska du redovisa följande examinationsmoment:
Skriftlig inlämning som beskriver en tänkt framtida applikation av ett smart textilt system.
Rapporten skall dels innehålla en presentation av vad du tänkt att textilen skall göra, vilken typ av teknik du tänkt använda och en reflektion om eventuella etiska dilemman som kan tänkas följa med den tänkta produkten.
Jag som är kursansvarig och lärare i kursen kommer att finnas tillgänglig via Canvas. Jag har inte möjlighet att vara inne i Canvas varje dag då jag även har annan undervisning och forskning att bedriva, men försöker att så regelbundet det går att vara inne en gång i veckan.
Arbetsgång
Jag är medveten om att många utav er läser den här kursen vid sidan av andra kurser eller vid sidan av arbete. Därför kommer det finnas möjlighet för er att ta del utav allt material vid tidpunkter som passar er. Jag kommer att hålla föreläsningar live på tisdagar kl 10:00 till 12:00. Om ni har möjlighet så rekommenderar jag starkt att ni är med under den tiden. Tidigare kursutvärderingar, samt resultat visar tydligt att ju mer live-interaktion det är mellan lärare/student och student/student desto mer får studenterna ut utav kursen. Men som sagt, har man inte möjlighet att vara med så kommer materialet att finnas inspelat så att man kan titta på det hur många gånger man vill.
Till de flesta föreläsningar kommer det också att finnas läsanvisningar till olika texter, dessa anvisningar ligger i slidesen eller i texten som hör till föreläsningen. Alla texter du behöver för kursen har du som student tillgång till via Högskolan i Borås bibliotek, och jag lägger upp länkar till dem så att ni inte själva behöver leta upp dem. Bor du i närheten av Borås så kan du gå till biblioteket om du vill. Men alla texter som jag kommer att använda finns alltså tillgängliga som elektroniska källor. På grund av att våra rättigheter till att distribuera texterna är olika beroende på vilket förlag som ger ut dem så kan jag inte lägga upp artiklarna här i Canvas för nedladdning. Jag kommer att lägga ut permalänkar som ni kan klicka på. Då kommer ni att komma till bibliotekets sökfunktion "Primo", där kan ni logga in och få full tillgång till texterna.
Allt som allt kommer det bli fem föreläsningar,för er att läsa in er på och diskutera. Förutom dessa fem så blir den första träffen en presentation av kursen och den sista föreläsning en genomgång utav formen på inlämningsuppgiften och lite lätt om informationssökning. Någon gång efter sista föreläsningen tänker jag att ni kanske vill ha lite handledning med skrivandet. Ni kan välja mellan två tillfällen. Jag har inte satt några datum och tider där än, men jag tänker att vi kan diskutera det på första träffen (16/1). Om det är så att en del utav er arbetar eller har annat för er på dagtid så skulle jag kunna tänka mig att ha det ena handledningstillfället på kvällstid.
Jag kommer att lägga in en eller flera frågeställning(ar) som anknyter till föreläsningen. Meningen är att ni ska diskutera med övriga kursdeltagare via Canvas, denna diskussion är för att få till ett mer aktivt lärande och det är till för Er skull, inte för undertecknads skull. Naturligtvis kommer ni också att kunna ställa frågor till varandra och/eller mig. Det som kommer upp i diskussionerna kan vara väldigt bra att ta med i sin skriftliga rapport så det finns alltså flera fördelar med att vara aktiv på diskussionsforumet: du får dels en djupare förståelse och dels uppslag till formuleringar för din rapport.
Jag ser fram emot att möta er under hösten!
Pax et bonum!
Emanuel Gunnarsson