Farzad siktar på att jobba internationellt – utbytesstudier i Nederländerna ett mål på vägen


Utbildningsprogram:
Civilekonomprogrammet

Partnerlärosäte: University of Twente

– Under studietiden var jag aktiv och läste om branschen för civilekonomer i sin helhet och vilka möjligheter jag kommer att ha efter examen. Jag hade som mål att arbeta på ett internationellt bolag efter examen.

För att skaffa sig internationell erfarenhet bestämde han sig för att studera en termin utomlands. Valet föll på University of Twente i Nederländerna som högskolan har utbytesavtal med.

Varför valde du att åka just dit?

– En av de viktigaste anledningarna var för att få använda det engelska språket och de flesta i Nederländerna kan engelska. Just det här universitetet ser gärna att du kombinerar kurser inom företagsekonomi med kurser inom data och systemvetenskap, vilket passade mig bra.

Hur blev du mottagen? 

– Trots att all aktivitet ägde rum på distans så tyckte jag att jag blev väl omhändertagen. Framför allt studentkåren var mycket aktiv och ordnade olika typer av aktiviteter på distans. Jag visste redan innan jag åkte dit att de under introduktionsveckan vanligtvis ordnar en rad olika aktiviteter på plats, men på grund av restriktionerna under pandemin blev det tyvärr inga fysiska aktiviteter. Oavsett så är jag mycket nöjd med mottagandet.

Hur var det att plugga där när allt gick på distans under pandemin?

– En positiv aspekt med pandemin och distansstudier var att jag som student kunde plugga mer effektivt. Jag läste en fortsättningskurs inom affärsjuridik på svenska, samtidigt som jag läste två andra kurser i Nederländerna på engelska. Allt kursmaterial var tillgängligt digitalt och jag kunde ta del av det när jag ville och dela upp tiden utifrån egna önskemål.

– En negativ aspekt var att det inte gick att delta i event och högtider. På campus Twente brukar de ordna introduktionsvecka för utbytesstudenter där du kan komma i kontakt med andra studenter som också pluggar där. På grund av pandemin så var vi tvungna att delta digitalt, jag tycker det hade varit trevligare att träffas på plats.

Hur bodde du?

– Jag bodde i en liten etta med kokvrå på campus Twente. Universitetet har samarbetsavtal med bolaget som hyr ut lägenheterna. Campus Twente är som en liten stad med affärer, frisörsalong, fotbollsplaner och gym. Jag hade det mesta i närheten.

Hur fungerade det studiesociala livet?

– Trots omständigheterna och restriktioner tyckte jag att det var ändå helt ok. Jag kom snabbt i kontakt med andra studenter och blev vän med några. Jag kan dock säga att det tyvärr inte var så lätt att hitta på saker ihop med tanke på restriktionerna och pandemin.

Nu är du Erasmusambassadör ett år, vad innebär det?

– Som Erasmusambassadör inspirerar jag studenter till att börja studera utomlands och skaffa sig internationella erfarenheter under studietiden. Jag deltar i informationsmöten som International office ordnar för studenter och berättar för dem om utbytesstudier utifrån ett studentperspektiv och delar med mig av mina erfarenheter.

Vad har du för tips till andra studenter som funderar på att åka på Erasmusutbyte?

– Tveka inte. Du kommer att lära dig någonting nytt och utvecklas som person. Ta också reda på vilka mål du har med din utbildning och på vilket sätt en utbytestermin kan hjälpa dig att nå dina mål. Var inte rädd för att kontakta med högskolans International Office för att diskutera vilka möjligheter just du har utomlands.

Läs mer

Om utbytesstudier genom Erasmus+ studier

Har du redan varit på utbyte och är intresserad av att bli Erasmusambassadör? Läs mer om vad detta innebär

Foto: Porträtt privat, bakgrund AdobeStock

Publicerades: 2022-04-20