Vänligen Acceptera dina cookies för att titta på innehållet.

Trikåtekniskt labb

Det trikåtekniska labbet är ett av de mest moderna och välutrustade universitetslaboratorierna i Europa för stickade textilier. Tre högkvalificerade tekniker, med omfattande branscherfarenhet, stödjer akademisk personal i att tillhandahålla en grundläggande utbildning till var och en av de cirka 300 nya studenter som börjar sin utbildning vid Textilhögskolan varje år.

Här tillhandahålls utbildning inom specialiseringar för mode- och textildesign, textilingenjör, masterstudenter, utbytesstudenter samt undervisning i programmering och mer avancerad stickning. Sticklaboratoriet deltar också i forsknings- och utvecklingsprojekt, både nationellt och i allt större utsträckning internationellt. Prototyputveckling för externa företag och organisationer från hela världen pågår och laboratoriets personal vägleder också doktorander i specifika forskningsprojekt där stickning är en viktig disciplin.

I labbet kan man göra metervara på rundsticksmaskiner och testa olika konstruktioner på handstickmaskiner i flatsticksteknik. På flatstickmaskiner tar man fram formstickade prototyper på bland annat jumprar, vantar och blodkärl. I ett designdataprogram byggs konstruktionen upp och överförs till maskinen, som sedan kan sticka fram tre­dimensionella former både i stumma och i elastiska garner.

I labbet används många olika material. Givetvis vanliga garner men även material såsom papper, olika metaller och en del material som är hemliga.

Resurser:

  • Labbet har högteknologiska rund- och flatsticksmaskiner såsom Stoll; Shima Seiki och Mayer
  • Labbet har cirka 40 handmaskiner

Kontakt

Stefan Gustafsson, undervisningstekniker

 

Vänligen Acceptera dina cookies för att titta på innehållet.