Trikåtekniskt labb

Det trikåtekniska labbet används till allt en stickmaskin kan göra. Här finns möjlighet att ta fram dubbeljersey i stora och små mönster, ribb-, plysch- och singeljersey material i varierande grovlekar men även att arbeta i stumma material, som exempelvis metall, på en specialmaskin, som det bara finns fem av i hela världen.

Labbet har en världsledande kompetens inom rund- och flatstick och används av samtliga utbildningar på Textilhögskolan i olika utsträckning. Alla studenter på kandidatnivå läser en grundutbildning i trikå och doktorander och professorer, ibland från internationella universitet, bedriver forskning i labbet. Prototypframtagning för nationella och internationella företag pågår även kontinuerligt i labbet.  

I labbet kan man göra metervara på rundsticksmaskiner och testa olika konstruktioner på handsticksmaskiner i flatsticksteknik. På flatsticksmaskiner tar man fram formstickade prototyper på bland annat jumprar, vantar och blodkärl. I ett designdataprogram byggs konstruktionen upp och överförs till maskinen, som sedan kan sticka fram tre­dimensionella former både i stumma och i elastiska garner.

I labbet används många olika material. Givetvis vanliga garner men även material såsom papper, olika metaller och en del material som är hemliga.

Resurser:

  • Labbet har högteknologiska rund- och flatsticksmaskiner såsom Stoll; Shima Seiki och Mayer
  • Labbet har ca 40 stycken handmaskiner

Kontakt

Stefan Gustafsson, universitetstekniker

 

Bildlänkar

Polestar i trikåtekniska labbet

Samarbetet med näringslivet är en viktig del av Högskolan i Borås verksamhet. I det trikåtekniska labbet på Textilhögskolan har bilföretaget Polestar tagit fram prototyper till klädseln i sina bilar.