Samira skrev prisat examensarbete inom bioteknik


Porträttfoto av Samira Syed

Varför valde du att läsa Kemiingenjör - tillämpad bioteknik?

Det som lockade mig till programmet var inriktningen bioteknik som jag fick ett stort intresse av redan under gymnasieperioden. Efter att ha kollat på studieupplägget insåg jag att programmet var väldigt brett vilket kunde leda till att lättare få en framtida anställning.

Vad tycker du om utbildningen?

Jag tycker att programmet är välstrukturerat med sammanhängande kursplaner som konstant bygger på dina kunskaper inom kemi. Den pedagogiska förmågan hos föreläsarna tillsammans med kursupplägget som inkluderar seminarier, duggor och föreläsningar underlättade för att verkligen förstå kursinnehållet.

Vad tycker du om Högskolan i Borås?

Det som jag tycker om med Högskolan i Borås är att det finns väldigt många studiesalar där många av platserna är utrustade med datorer. Detta gör att man lättare kan byta studiemiljö och dessutom finns det vissa salar som är öppna dygnet runt, om man känner för att studera sena kvällar.

Jag gillar dessutom kontakten man har med sina lärare, vid frågor och funderingar är det lätt att ta kontakt med dem, boka möten eller till och med ringa dem. Detta underlättar väldigt mycket när man har frågor.

Har du något drömjobb?

Kemiingenjörsbranschen är väldigt bred, det finns så många olika jobb att välja mellan. Hade jag valt ett drömjobb nu hade det blivit biopolymerinriktad forskningsingenjör.

Har du något tips till någon som funderar på att välja utbildningen?

Kemi var inte min starkaste sida, men när jag väl började förstå kunde jag inte sluta vilja lära mig mer. Mitt tips är att våga ta en chans och testa något nytt!

Fick utmärkelsen Bästa studentprojekt

I slutet av utbildningen skrev Samira Syed sitt examensarbete, vilket resulterade i utmärkelsen Bästa studentprojekt. 

Vad skrev du ditt examensarbete om?

Mitt examensarbete handlade om att utveckla en metod för att skapa plastfilmer av apelsinavfall.

Varför valde du att skriva om just det?

Jag hade en diskussion om cellulosa under en av föreläsningarna i bioprocessteknik. Under rasten började jag och kursansvarig, Akram Zamani, att prata om olika tillämpningsområden när det kommer till användning av cellulosa. Hon nämnde att det kanske hade varit ett intressant projekt om jag lyckades framställa plastfilmer från apelsinrester utan tillsättning av kemikalier.

Man kan säga att anledningen till att jag valde att skriva mitt arbete om just detta var för att jag hade någon jag kunde bolla mina idéer med, som dessutom ställde upp och hjälpte mig att planera och utföra projektet.

Vad var mest spännande med examensarbetet?

Det var nog när jag lyckades få fina filmer, samt samarbeta med Textilhögskolan vilket ledde till att jag fick vara med och presentera mitt arbete på AUTEX21-konferensen.

Hur kändes det när du fick veta att ditt examensarbete var det bästa på ditt program?

Det gjorde mig otroligt lycklig, och det kändes skönt att veta att alla timmar och hårt arbete jag lagt ner för detta projekt validerades inte bara av mig själv, men även av programansvariga och ledningen.

För- och efternamn: Samira Syed
Ålder: 25 år
Program: Kemiingenjör - tillämpad bioteknik
Nuvarande sysselsättning: Student på Masterprogram i Resursåtervinning, Högskolan i Borås
Vad gjorde du innan du började plugga: Jag började plugga direkt efter gymnasiet, men under min studietid valde jag att jobba på olika företag, och sedan kom jag tillbaka för att fortsätta plugga
Kommer från: Göteborg
Gillar att göra på fritiden: Träna, spela spel och att umgås med familj och vänner
Topp 3 med Högskolan i Borås:
Vännerna man har fått för livet
Engagerande föreläsare
Restaurang Balders goda mat

Text: Emilia Vermelin
Foto: Privat
Publicerad: 2021-11-23