FAQ – Textilt management inriktning mode och handel

Hur lång är praktiken?

Praktiken som ingår i utbildningen är en del av en fältstudiekurs och omfattar 8-10 veckor. Praktiken genomförs under höstterminen i årskurs tre som ett alternativ till utbytesstudier.

Är det svårt att hitta praktikplats?

Jag hittade min praktikplats via ”Företag söker dig” på högskolans hemsida. Det är lite som att söka jobb och gå på arbetsintervjuer, så är man ute i god tid och visar intresse blir det enklare att hitta en plats som känns givande och rolig. Mitt tips är även att skicka ansökningar till företag du känner dig intresserad av, oavsett om de har annonserat om att de söker praktikant eller inte.

Är det svårt fackspråk på engelska i kurserna?

I vissa kurser är undervisningen på engelska och i de andra är litteraturen delvis på engelska. Några kurser läses tillsammans med internationella utbytesstudenter. De vetenskapliga rapporter som används kan vara lite mer avancerade, men alla kan verkligen klara av det! Dessutom är branschen internationell, så det är väldigt bra att få lära sig fackspråk på både svenska och engelska.

Har du kunnat jobba extra samtidigt som du läst programmet?

Jag har haft möjlighet att jobba extra vid sidan av studierna. Det är absolut något jag skulle rekommendera då jag fått använda mycket av min kunskap praktiskt på jobbet eftersom jag varit anställd på ett modeföretag. Men det är viktigt att planera bra för att hinna vila, ha fritid och hinna med studierna ordentligt utan att köra slut på sig själv.

Vad kan man jobba som när man tagit examen?

Linjen är bred eftersom det inte är en yrkesutbildning. Det gör att man kan använda utbildningen inom många olika yrkesområden, vilket är kul. Många i min klass vill till exempel jobba med inköp hos modeföretag eller med hållbarhetsfrågor. Det går även att bli butiksutvecklare, arbeta inom sälj, som brand/key account manager eller att arbeta med marknadsföring mot konsument. Det är bara några exempel!

Går det att studera utomlands under utbildningen?

Ja, höstterminen i årskurs tre är en utbytestermin där det är möjligt att studera utomlands. Några exempel på länder där studenterna tidigare studerat är: Sydkorea, Taiwan, Danmark, Skottland, Brasilien, Nederländerna, Frankrike och Mexico.

Vad är skillnaden mellan Kandidatprogrammet i textilt management och Textilekonomprogrammet?

Programmen har ett flertal gemensamma kurser och överlappar därför varandra, men fokuserar samtidigt på olika områden. Kandidatprogrammet i textilt management har större fokus på relationen mellan modeföretag och konsumenter samt konsumentbeteende. Textilekonomprogrammet fokuserar mer på modeföretagens interna verksamhet och den textila produktionen.