Från textildesign till print designer (Textildesign)

Vad jobbar du som i dag?

– Jag jobbar som print designer på Gina Tricot samt frilansar inom illustration och formgivning.

Vad innebär ditt arbete?

– Mitt arbete består till stor del av att kontinuerligt göra trend- och omvärldsanalyser. Allt ifrån att hålla koll på trendbyråer och de senaste visningarna till sociala medier. Utifrån detta identifierar vi trender och koncept som vi sedan tar fram våra kollektioner från. Mitt ansvarsområde är att ta fram alla print och placement print* för Gina Tricots produkter tillsammans med respektive designer. Allt från jacquarder till stickade tröjor, mönstrade klänningar, accessoarer eller vårt koncept Gina mini.

Varför valde du att studera Textildesign?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för textil och formgivning men hade svårt att veta vilken inriktning jag skulle välja. Därför kändes utbildningen Textildesign som ett perfekt val för mig, då det går att jobba inom många olika branscher fast med en grund i textila material och formgivning.

Vad var bäst med utbildningen?

– Helt klart tillgången till de fantastiska verkstäderna med labbtekniker och lärare. Även möjligheten till praktik. Dessutom var vi en liten och kreativ klass som jag har haft stort utbyte av.

Har du haft nytta av din utbildning i ditt nuvarande arbete?

– Som många andra utbildningar så är utbildningen något annat än att jobba. Det jag främst har fått med mig är verktygen för att jobba kreativt under tidspress, att argumentera och reflektera över mina beslut samt att prova på många olika typer av projekt inom design.

– Utbildningen är en intensiv men fantastisk tid där du får möjligheten att experimentera med din kreativa process och utveckla dig själv som designer.

Varför valde du Textilhögskolan?

– För att det är endast Textilhögskolan som har en designutbildning med textil som fokusområde.

Namn: Ida Linde
Utbildning: Textildesign
Examen:
2016

*Placement print är till exempel ett print på en T-shirt eller hoodie. Till skillnad från ett mönster på ett helt plagg.

Text: Annie Klasén, 2020-11-25
Foto: Privat