Resan till Sydafrika gav Tyra och Matilda nya inblickar i vården (Sjuksköterskeutbildning)

Varför ville ni studera till sjuksköterska?
Matilda: Människor och hälsa har länge intresserat mig. Möjligheten att kunna arbeta var som helst i världen var en bidragande faktor till varför jag valde att läsa till sjuksköterska.

Tyra: Från början var jag intresserad av att arbeta med mänskliga rättigheter och utveckling av u-länder, men insåg ganska snabbt att politiken runt frågorna inte passar mig så bra. Jag valde därför att bli sjuksköterska och närma mig arbete med mänskliga rättigheter ur en lite annan vinkel. Målet är att resa inom yrket och arbeta med att utveckla vården i utvecklingsländer.

Vad tycker ni om utbildningen?
Matilda: Utbildningen innehåller mycket praktiskt och har många duktiga lärare och föreläsare. Jag har fått möjlighet att resa utomlands under praktiken, något som jag tycker fler studenter bör ta chansen att göra.

Tyra: Överlag är utbildningen bra, men det är alltför stora klasser. Det märks inte minst när 
VFU-platserna har många studenter samtidigt. Det är en bra tanke att ha mycket praktik i utbildningen men det kräver också att studenterna får bra platser.

Har ni några tips/råd att ge till dem som funderar på att utbilda sig till sjuksköterska?
Matilda: Sjuksköterskeutbildningen kommer leda till ett yrke med många valmöjligheter. Det känns betydande att arbete med att hjälpa människor. Gå på seminarierna och var engagerad under praktikperioderna. 

Tyra: Gör det! Ni kommer aldrig behöva oroa er för att stå utan jobb. Dessutom är det ett yrke med många möjligheter att specialisera sig mot diverse inriktningar.

Namn 
Matilda Westman
Ålder: 26
Från: Ett samhälle utanför Borås.
Fritid: Är ute och springer, spelar tennis och åker skidor på vintern.  
Gör om tio år: Har specialiserat mig och arbetar utomlands.

Ni var i Sydafrika sex veckor i höstas för att skriva er uppsats, vad var det ni undersökte och hur?
Vi undersökte hur sjuksköterskor som är verksamma i områden som är hårt drabbade av HIV arbetar för att hindra spridningen av viruset. Vi intervjuade sjuksköterskor som arbetar i Missionvale, en kåkstad utanför Port Elizabeth i Sydafrika.

Vad är era slutsatser?
Att sjuksköterskans arbete är viktigt, men också att patienten själv har ett egenansvar i frågan. En intressant frågeställning är hur långt sjuksköterskans plikt stäcker sig och var patientens ansvar börjar när det gäller patientens hälsa. 

Hur var vistelsen i Sydafrika?
Matilda: Sydafrika är ett fantastiskt land och resan gick väldigt bra. Det blev många möten med människor och vi fick uppleva en annan kultur. Naturen är underbar och vi tog chansen att se fina platser när vi inte arbetade med uppsatsen.

Tyra: Resan var intressant, lärorik, rolig och intensiv. Vi arbetade mycket på examensarbetet, men såg också till att njuta av landets fina natur, intressanta historia och goda vin. 

Vad tar ni med er hem?
Matilda: Upplevelser av hur situationen ser ut för människorna där och hur otroligt häftigt det var att få se hur vården fungerar i utsatta områden. Vi har även mött många fina människor som har lärt oss mycket under resan.

Tyra: Mycket! Bland annat har vi fått inblick i hur det kan vara att arbeta i utsatta områden kantade av bristande resurser. I Sverige är vi så vana vid att allt flyter på och vi följer diverse regler och riktlinjer för att vården ska vara effektiv och rättvis. I Missionvale handlar vården mer om att improvisera och finna lösningar med de medel man har. 

Hur ser era planer ut nu efter examen?
Matilda: Jag ska arbeta på Thoraxkirurgen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

Tyra: Jag ska börja på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) i Borås för att bli lite ”varm i kläderna”. Sedan är tanken att börja resa med jobbet.

Namn 
Tyra Eklund
Ålder: 28
Från: Småland.
Fritid: Tycker om att resa och läsa intressanta böcker.
Gör om tio år: Arbetar heltid världen runt för Läkare utan gränser.


Vad förväntar ni er av yrket?
Matilda: Att kunna få en ökad kunskap och utvecklas inom alla områden som vi har gått igenom i utbildning.

Tyra: Ett utvecklande och intressant yrke med många utmaningar och roliga stunder. Jag förväntar mig även högre lön i framtiden.

Högskolan i Borås erbjuder många vårdutbildningar på avancerad nivå – har ni som mål att bli specialister?
Matilda: Jag vill specialisera mig i framtiden, men vad det bli för inriktning är inte bestämt.

Tyra: Det är inte helt ointressant. I nuläget har jag inga sådana planer, men det är bra att möjligheten finns.

Berättat för Henrik Grönberg. 
Foto: Henrik Grönberg