Emilia vill utforska psykiatrins värld

Varför vill du specialisera dig inom psykiatrisk vård? 

– Under grundutbildningen fastnade jag för psykiatrins värld och visste redan då att jag ville utforska mitt intresse inom området. Efter examen valde jag först att bygga vidare på min kunskap inom somatiken för att sedan ge mig in i mitt hjärteområde psykiatri.

– Jag upplevde snabbt i mitt arbete att jag hade fler frågor än svar på allt som området berör och bestämde mig för att studera vidare och fördjupa mina kunskaper. Psykiatri är fantastiskt, här får vi verkligen ta del av hela människan och hennes livshistoria vilket ger oss möjlighet att optimera en individualiserad vård för patienten. Att få möta människor i alla livets stadium och följa deras resa och mående är enormt tacksamt i sig självt. När en patient blir utskriven och själv uttrycker att hen mår bättre, känner jag verkligen från djupet av mitt hjärta att det är ovärderligt.

Vad tycker du om utbildningen?

– Utbildningen är på toppnivå med många engagerade lärare som brinner för psykiatri. Det är många intressanta föreläsningar med hög kompetens. Vi har bland annat haft föreläsning av psykiatriker och besök av föreningen SHEDO, som verkligen lämnat avtryck.

– Studiehandledningen är lätt att förstå och skulle frågor uppstå får man snabba svar av lärarna vilket är ytterst tacksamt. Utbildningen har utrymme till många intressanta diskussioner och reflektioner med klasskamrater där man alltid lär sig något nytt.

­­­– Jag känner att frågorna jag gick och bar på innan utbildningen klarnar mer och mer under utbildningens gång och att mina kunskaper ökat väsentligt, vilket är en fantastisk känsla. 

Du läser på distans, hur fungerar det?

– Jag arbetar heltid, natt, och får ihop privatliv, arbete och studier utan bekymmer. Det märks att utbildningens upplägg är anpassat så att studenten ska kunna arbeta och må väl under studierna. Föreläsningarna som ges live på Zoom planerar lärarna in under en och samma dag, så att studenterna inte behöver ha halvdagar och mindre chans till att hinna arbeta. 

Vad tycker du om verksamhetsförlagd utbildning (VFU)?

– Jag kommer att ha min VFU på WeMind i Helsingborg, som är min hemort och jag längtar innerligt att få se mer av psykiatrins värld. Att utbildningen innehåller verksamhetsförlagd praktik som man kan ansöka om att bedriva på sin hemort, är ett stort plus. VFU:n går även att ansöka om att bedriva på antingen 50% eller 100% under två olika perioder, där man som student får välja vad som passar en själv bäst. Detta upplägg gör det verkligen mycket enklare att få ihop livspusslet tillsammans med studierna.

Varför valde du Högskolan i Borås?

Jag valde Högskolan i Borås då jag enbart hört gott om lärosätet samt på grund av möjligheten till distansstudier. Det goda jag hört lever verkligen högskolan upp till. 

Läs mer

Mer om utbildningen Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot psykiatrisk vård, 60 hp.

Text: Annie Klasén
Bild: Privat
Publicerades: 2023-03-17