Hela designprocessen
från idé till färdig modeprodukt

Modedesign

Hus
Borås
kalender
180 högskolepoäng
Tid
Heltid 100%, Dag
Moln
Höst 2022
Utropstecken
Sista anmälningsdag
2022-04-20
Anmälan är stängd
Anmälningsinformation

I början av utbildningen lär studenterna sig hur en traditionell designprocess ser ut och går till. Hur får man idéer och hur utvecklas de?

Därefter tar det experimentella vid, där studenterna ska hitta nya metoder och förhållningssätt. Vilka begränsningar finns? Hur ser en traditionell provdocka ut? Varför? Vilka förutsättningar och vilken syn på kroppen ger det? Hur ser vi på mode i relation till dessa förutsättningar?

Det handlar också mycket om materialkännedom, att lära sig hur man kan få ut det bästa av ett material. Att se hur ett material fungerar på en kropp som är i rörelse och känna till vilka metoder som kan användas för att göra detta så bra som möjligt.

På Textilhögskolan finns mycket välutrustade labb med kunniga och erfarna tekniker, vilket ger möjligheter att testa att förverkliga sina idéer på samma typ av maskiner som finns inom industrin. Det finns också ljusa och rymliga ateljéer där studenterna kan arbeta. Att varje student har sitt eget skrivbord under hela utbildningen är en annan fördel som underlättar arbetet.
Men mode är mer än att skapa plagg: till exempel är det viktigt att känna till och förhålla sig till politiska och sociala koder. Kanske det går att göra uniformer av olika slag på alternativa sätt. Hur skulle de kunna se ut? Studenternas arbete ska utgå från ett kritiskt synsätt på kläder och design, vilket avspeglas i de kollektioner som studenterna visar på modevisningar under utbildningen. Här går det att ta ut svängarna, eftersom plaggen inte är tänkta att direkt köpas in av modeföretag.

Alla examensarbeten från utbildningen visas i en utställning på Textilmuseet i Borås och även på Stockholms modevecka och London Fashion Week. Dessutom deltar många studenter i internationella tävlingar som Design Nest och HM Design Award. Att få möjlighet att visa sitt arbete för en professionell och internationell publik ger många positiva effekter, som erkännande, kontakter och givande feedback.
Efter utbildningen är det många som studerar vidare och tar en masterexamen. Andra får jobb hos olika modehus eller startar egna företag. Praktikperioden under tredje året ger ofta bra kontakter för eventuell anställning.

Utlandsstudier

Det här programmet innehåller möjlighet till utlandsstudier.

Arbetsmarknad

Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta som modedesigner och produktutvecklare inom textil såväl nationellt som internationellt. Under åren har utexaminerade studenter gått vidare för att jobba på företag som , Vivienne Westwood, Marques Almeida, Y/Project, Peak Performance, Zuhair Murad, J Lindeberg, H&M, Houdini för att bara nämna några. Medan vissa startar sina egna företag som exempelvis , Ida Klamborn, ATACAC eller Blaou, startar andra en karriär som frilansdesigner.

Hus
Borås
kalender
180 högskolepoäng
Tid
Heltid 100%, Dag
Moln
Höst 2022
Utropstecken
Sista anmälningsdag
2022-04-20
Anmälan är stängd
Anmälningsinformation

Kurserna är uppdelade i mindre projekt, vilket är kul men intensivt. Det är allt från att testa på olika konstruktionstekniker till att utforska materialkombinationer, färgning, tryck och beredningstekniker med mera.

Alice, student
Kontakt

Utbildningen ges vid Akademin för textil, teknik och ekonomi.
För utbildningsspecifika frågor, kontakta akademin via:
E-post: a1@hb.se.
Telefon: 033-435 4011 - telefontid varje vardag kl 10:00-12:00.