Fredrik Logenius sitter i kontorsmiljön hos Optidev

Fredrik Logenius

Årets alumn 2020

Årets alumn 2020 - Fredrik Logenius

Snart får den gyllene pokalen i fönstret på Fredrik Logenius kontor sällskap av ett prestigefullt diplom från högskolan i Borås, där han studerade till dataekonom under andra halvan av 90-talet. Den driftige entreprenören har i år inte bara för andra gången utsetts till Årets Företagare i Borås, utan också till Årets Alumn vid sitt gamla lärosäte,

– Det känns väldigt roligt. Det finns fantastiskt många duktiga alumner från Högskolan i Borås, så det är oerhört hedrande att få den här utmärkelsen.

Efter att i ett par decennier i olika konstellationer drivit företag i IT-branschen är Fredrik Logenius i dag vd för mångmiljonbolaget Optidev AB som utvecklar robusta mobilitetslösningar till nytta för flera olika yrkesgrupper.

– Vi brukar kalla dem för våra hjältar, chaufförerna och biljettkontrollanterna, de som är ute och gör sitt vardagliga jobb. Vi vill underlätta deras arbete så mycket vi kan.

Att han går i täten för ett företag som tar ett socialt ansvar blev tydligt när gymnasieeleverna under coronavirusets första våg i våras började studera på distans och skulle förses med lunch från kommunens olika restauranger. På uppdrag av Borås kommun utvecklade Optidev på bara några dagar en app som möjliggjorde projektet.

– Grunden i vår affär handlar om mobilitet. De komponenter vi satt samman till den här funktionen hade vi sedan tidigare, vi byggde nu bara ihop dem på ett annat sätt. Det är ett bevis på att vi i grunden har en bra teknisk plattform som vi kan anpassa snabbt, säger han, glad över att kunna göra en insats för de av pandemin hårt prövade matställena.

– Det kändes viktigt att hjälpa till lokalt. Att göra det vi kunde för Borås. För vad är staden utan restauranger och caféer och så vidare? För oss är det viktigt att det är en levande stad. Då trivs våra medarbetare och då blir det bättre för oss som bolag också.

Han är vd:n som alltid sätter sin personal i första rummet och som ser sambanden.

– För mig är det absolut viktigaste att personalen har det bra och att det är möjligt att växa som person i bolaget. Mår de bra gör de också ett väldigt bra jobb, säger han medan vi går runt i kontorslandskapet med pingisbord och mjuka färgglada sittsäckar under takfönstren.

Just den värderingen tror Fredrik Logenius är en av förklaringarna till att han nått dit han är idag.

– Jag tror att man kommer ganska långt som ledare om man har personalens välmående för ögonen hela tiden. Jag tänker på personalen i första hand och uppfattas av många som snäll och omtänksam. Därtill har jag vågat ta risker och har förmågan att lyfta mig upp i helikopterperspektiv, se sammanhang mellan saker och ting och kunna lösa knutar och problem på ett bra sätt.

Det är en egenskaper som han menar utvecklats under tiden som student vid Högskolan i Borås.

– Att ha en IT-kompetens, kunna utveckla system och samtidigt förstå verksamheten och vad som skapar bra värden är mycket bra förutsättningar för att lyckas i IT-branschen. Och precis den kombinationen ligger i dataekonomutbildningen.

För Fredrik Logenius blev utbildningsvalet mitt i prick.

– Ja, det passade mig väldigt bra. Jag fick fokusera på mina huvudintressen; IT, siffror och affärer, i en väldigt kreativ och inspirerande miljö.

Han var även aktiv i kårlivet med arrangemang av fester, events och resor.

– Även det var viktigt och nyttigt, eftersom jag lärde mig att jobba tillsammans med andra och fick ett stort nätverk. Så var det förstås fantastiskt roligt också, om än lite suddigt, säger han med ett skratt och glimten i ögat.

Stämningen är avslappnad på kontoret med utsikt över Viskan, där dock endast enstaka medarbetare i dessa coronatider finns på plats. De flesta arbetar hemifrån, men i övrigt har virusets framfart inte påverkat Optidev negativt.

– Vi är så pass lyckligt lottade att vi gör vårt bästa år någonsin i år. Det är en drivkraft för mig att se när vi lyckas ihop, att se när våra lösningar används hos våra kunder och gör skillnad.

Nu ser Fredrik Logenius fram emot att även göra skillnad som ambassadör för Högskolan i Borås. Ett uppdrag han antar med glädje och engagemang.

– Jag tycker att högskolan ska växa och inte minst få ännu fler IT-utbildningar. För vi vill ha fler duktiga medarbetare med den kompetensen.

Redan i dag har han anställt ett flertal studenter utbildade i staden som han tagit till sitt hjärta.

– Jag kommer ursprungligen från Bohuslän och flyttade hit för att plugga. Men sedan blev det både fru, företag, hus och barn här, så jag blev kvar. Och trivs bra.

Sitt livs kärlek, sjuksköterskestudenten Malin, mötte han på högskolan och nu är de sedan länge rotade på orten som, liksom han själv och hans företag, ständigt siktar uppåt, framåt med en ljus syn på framtiden.

– Borås har haft en väldigt positiv utveckling under de åren jag bott här, säger Fredrik Logenius – med förhoppning om att kunna bidra till att den trenden består.

Juryns motivering

”Ett hållbart företagande bygger till stora delar på innovations- och anpassningsförmåga. Fredrik Logenius har som entreprenör byggt upp ett IT-företag med en sund företagskultur och ett tydligt fokus på CSR-arbete. Fredriks arbete genomsyras av en tydlig målmedvetenhet och en betydelsefull vilja att med sitt företag vara en innovationskraft i samhället.

När coronapandemin i år påverkade företag över hela världen gav Fredrik och hans företagskompanjon över en natt möjligheter för restauranger i Borås att hitta en väg ut ur krisen. Detta samtidigt som de kunde ge gymnasielever, som inte fick vara på skolan, en möjlighet att fortsatt få en, för många, betydelsefull skollunch. Företaget utvecklade en app genom vilken dessa elever kunde hämta en lunch hos lokala restauranger – ett koncept som spridit sig över hela landet.”

Läs mer

Läs om Hanna Claesdotter, Årets alumn 2020

Text & Foto: Lena Carlsson