Fjärrlån

Formulär för beställningar

Öppna formuläret via länken nedan och välj rätt flik för bok- eller artikelbeställning. Fyll i så mycket information som möjligt. Material som finns i bibliotekets samlingar lånas inte in. 

Artiklar kostar från 40 kr/artikel för studenter. Läs mer under rubriken ”Vad kostar det?”.

Villkor för fjärrlån

Vad kan du låna?

Litteratur inom Högskolan i Borås ämnesområden men som inte finns på vårt bibliotek kan beställas som fjärrlån, d.v.s. som lån eller kopior från andra bibliotek. 

 • Böcker som är utlånade på vårt bibliotek fjärrlånas inte, även om det är kö. Reservera boken i Primo istället.
 • Litteratur utgiven innevarande och föregående år lånas normalt inte in. Vår policy är att köpa in denna litteratur. Lämna ett inköpsförslag på sådan litteratur.
 • Obligatorisk kurslitteratur vid högskolan i Borås samt litteratur som finns vid Knallebiblioteken fjärrlånas inte
 • Vi lånar inte in ett tryckt exemplar av sådant som finns som e-bok hos oss. Externa studenter måste komma hit och bli inloggade på våra datorer för att komma åt vårt elektroniska material.

Vem får låna?

Tjänsten vänder sig till dig som studerar, forskar eller arbetar vid Högskolan i Borås. Även du som är student vid annat lärosäte kan beställa fjärrlån men endast inom Sverige. För boklån utanför Sverige hänvisar vi externa studenter till det egna lärosätet. Du måste dessutom vara registrerad låntagare hos oss. Allmänheten hänvisas till Borås stadsbibliotek.

Vad kostar det?

Boklån från svenska bibliotek är kostnadsfria. Artikelkopior kostar för studenter 40 kr om vi beställer inom Norden. Kopior från övriga länder kostar 80 kr och då kommer du få en förfrågan om du är beredd att betala det högre priset. Lån som levereras som en artikel kostar från 40 kr. Du bör ange på beställningen om du är villig att betala för kopia i stället för lån. (Gäller främst broschyrmaterial som är under ett visst sidantal)

Hur och när får man materialet?

Leveranstiden för ett fjärrlån kan variera mycket. Du bör ha viss framförhållning när du skall beställa fjärrlån.

 • Kopior av artiklar levereras normalt inom ca 1 vecka.  Till studenter skickas artiklarna hem med vanlig post. Personal på Högskolan i Borås får artiklarna via internposten.
 • Lån av böcker kan ta allt mellan en vecka och flera månader (eftersom de kan vara utlånade på det bibliotek vi beställer från). När boken har anlänt får du ett meddelande via e-post. Fjärrlån hämtas och återlämnas i informationspunkten på entréplan. Det går även bra att återlämna fjärrlån i återlämningsmaskinen på utsidan av biblioteket.

Hur förlänger man lånetiden och var kan man få information?

Du kan ha ditt lån tills du får ett krav från biblioteket. Det är viktigt att du har din e-postadress aktuell. 

Borttappat och skadat material

Avgiften på ej återlämnade eller förstörda fjärrlån är ett i förväg bestämt belopp.

Distansstudenter

För distansstudenter gäller delvis andra regler.

För andra bibliotek

För fjärrlånebibliotek ges 21 dagars lånetid med automatiska omlån upp till 12 månader. Inloggning till bibliotekskonto via Primo men omlån går ej att göra eftersom de sker automatiskt. Information om lånetider, bibliotekets adressuppgifter, kostnader och referens vid fakturering syns i Libris biblioteksdatabas för sigel Hib. Fjärrlån till bibliotek utanför Norden kostar två Ifla-vouchers. Se även vår prislista.

Kontakt vid frågor om fjärrlån

Kontaktperson:
Tandis Talay
E-post fjärrlån:
ill@hb.se

Tjänster för att belägga en bok eller artikel

 • LIBRIS
  Sveriges nationalbibliografi, böcker och tidskrifter hos universitets- och högskolebibliotek samt några folkbibliotek.
 • WorldCat (OCLC)
  En växande tjänst som tillåter sökning efter böcker och artiklar i mer än 10.000 bibliotek över hela världen i en och samma sökning. 
 • Bibliotekets databaser
  Sök i databaserna om du vill komplettera dina uppgifter om en artikel.
 • Bibliotekets tidskrifter
  Kontrollera om vi har tidskriften innan du beställer artikelkopior.