Lästips om skrivande

Vi brottas alla då och då med att få flyt i skrivandet oavsett om vi ska skriva en krönika, novell, avhandling, artikel eller information på webben. Det finns många övningar och knep att ta till men hur kommer man vidare? Här får du tips på böcker om du vill lära dig mer om skrivande!

Boktips från Eva Medin

Eva Medin arbetar som språkspecialist på högskolans kommunikationsavdelning och arbetar både med översättning och språkgranskning och håller även i skrivretreaten Just Write! När Eva fick frågan om vilken bok hon ville tipsa om valde hon boken How to fix your academic writing trouble: a practical guide av Inger Mewburn, Katherine Firth och Shaun Lehmann. 
Se lånestatus för How to fix your academic writing trouble

Varför vill du rekommendera just den här boken?

"How to Fix Your Academic Writing Trouble: A Practical Guide" erbjuder ett tydligt tillvägagångssätt som guidar forskare genom nyanserna av akademiskt skrivande. Till skillnad från vanliga handböcker som linjärt detaljerar skrivprocessen, så fokuserar denna bok på vanlig feedback som forskare får om sitt skrivande. Många forskare, speciellt doktorander, är förvirrade över den feedbacken som de får om sitt skrivande, men den här rediga och lättillgängliga guiden hjälper till att tolka vad till exempel handledare och vetenskapliga tidskrifter efterfrågar – och ger verktyg som forskarna kan använda för att förbättra sitt skrivande.

Boken är organiserad som en receptbok, varje kapitel behandlar specifika problem, till exempel icke-akademiskt skrivande, brist på bevis eller osammanhängande struktur. Bokens unikhet ligger i dess dubbla fokus på att ge konkreta råd, med användbara tekniker och strategier, tillsammans med intressanta förklaringar om de historiska och språkliga rötterna till vanlig feedback som forskare får om sitt skrivande. Till exempel förklarar författarna hur man producerar den "auktoritativa akademiska rösten" och varför forskare som inte har engelska som modersmål ofta får feedback om att deras skrivande är "vagt”. Sådana konceptuella insikter följs av praktiska tekniker för att förbättra tydlighet och struktur. 

Vem tycker du ska läsa den här boken?

Jag rekommenderar boken till doktorander speciellt, men också till handledare och alla forskare som vill utveckla sitt akademiskt skrivande på engelska.

Har boken inspirerat dig på något konkret sätt? Hur?

Boken har varit ett bra stöd när jag ger forskare personlig handledning kring deras akademiska skrivande under tillfällena som ”Just Write” och skrivretreat, men också när jag språkgranskar forskningsartiklar och finansieringsansökningar. Flera praktiska inslag i mina workshoppar inom satsningen ”Academic Communication” om exempelvis koncist akademiskt skrivande kommer bland annat konkret från boken.

Är det något annat du vill säga om boken?

Genom att förklara språkliga nyanser och erbjuda praktiska skrivtips kombinerar denna bok teoretisk förståelse med användbara råd, vilket gör den till en omfattande resurs för forskare som vill få kompetensutveckling när det gäller deras akademiska skrivfärdigheter på engelska.

Boktips från biblioteket

Nedan hittar du några tips från biblioteket på böcker inom området skrivande. Tipsen är listade i alfabetisk ordning, och i samband med varje tips har du en länk så att du kan kolla om boken är utlånad eller inte. Är den utlånad går det utmärkt att reservera boken.

Akademisk skribent: om att utveckla sitt vetenskapliga skrivande av Gunnar Augustsson

Stäng Akademisk skribent: om att utveckla sitt vetenskapliga skrivande av Gunnar Augustsson

Augustsson G. (2018) Akademisk skribent: om att utveckla sitt vetenskapliga skrivande. Lund: Studentlitteratur.

I denna bok står akademiska texten i centrum. Här presenteras och diskuteras skrivprocessens olika strategier, från de första trevande utkasten till textens slutversion. Syftet med boken är att öka den akademiska skribentens medvetenhet om den egna texten, hur den organiseras och hur dess argumentation byggs upp. Målet är att författaren ska bli bättre på att systematisera och redogöra för sitt insamlade material samt att presentera sina tolkningar och slutsatser på ett precist sätt.

"Akademisk skribent" vänder sig till alla som har till uppgift att skriftligt rapportera resultatet av en vetenskaplig undersökning, studenter såväl som etablerade forskare.

Boken riktar sig även till den som arbetar med utvärderingar, utredningar och uppföljningar vid FoU-enheter inom både offentliga och privata organisationer.

Se lånestatus för Akademisk skribent: om att utveckla sitt vetenskapliga skrivande

Att skriva bättre i jobbet: en basbok om brukstexter av Kerstin Lundin, Åsa Wedin, Barbro Ehrenberg-Sundin

How to write and publish a scientific paper av Barbara Gastel and Robert A. Day

Skrivboken: en bästsäljande spänningsförfattares samlade råd av Kristina Ohlsson

Skrivboken: skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier av Siv Strömquist

Svenska skrivregler av Ola Karlsson

Text & stil av Magnus Linton