Ny marknadsförbar, näringsrik och hållbar mat med mycel uppväxt på livsmedelsindustrins restprodukter

Ny marknadsförbar, näringsrik och hållbar mat med mycel uppväxt på livsmedelsindustrins restprodukter

Världens befolkning förväntas nå 10 miljarder år 2050. Frågan som inte kan ignoreras är hur vi ska kunna försörja denna befolkning? Traditionellt jordbruk har svårt att möta våra nuvarande behov av mat och näringsämnen, och husdjurssektorn med enorma mängder växthusgaser har stor miljöpåverkan. Detta kräver innovativa lösningar för att föda alla utan att skada vår planet. Tänk om vi kunde omvandla den enorma mängd rester från havredrycksproduktion och ölbryggning till en ny hälsosam och hållbar livsmedelskälla. Det är precis vad vi planerar att göra i detta spännande projekt.

Fasta material från bryggerier (BSG) och havredrycksproduktion brukar hamna på soptippar, de komposteras eller bränns upp, trots att de är rika på näringsämnen som fiber och proteiner som kan användas i ny livsmedelsproduktion. Nyckeln till att utnyttja potentialen i dessa rester är ätliga svampar eller mer specifikt, det trådbildande nätverket av svamp som kallas mycelium. Mycelium kan växa på BSG och havreavfall och omvandla det till en livsmedelskälla som är rik på protein och kan ersätta kött. Processen för produktion av mycelium-mat i detta projekt kräver varken bördig mark eller mycket vatten, ingredienserna behöver inte importeras från utlandet och kan produceras på ett miljövänligt sätt och på vilken geografisk plats som helst, till skillnad från produktion av soja- eller ärtbaserade alternativ. Denna mycelbaserade mat är hälsosam eftersom den inte är ultrabearbetad och inte innehåller onaturliga tillsatser som vissa andra köttersättningsprodukter på marknaden, och den innehåller låga halter fett och kolesterol.

Självklart finns det utmaningar med att förverkliga en sådan fantastisk idé. I detta projekt kommer vi att arbeta med vetenskap och teknik för att göra denna process effektiv och skalbar jämfört med befintliga metoder för livsmedelsproduktion och för att göra smaken och konsistensen av den mycelbaserade maten tilltalande. Eftersom denna typ av mat är ny kommer vi att gå ut till konsumenter för att smaka på den mycelbaserade maten och be dem dela sina åsikter med oss om hur vi kan förbättra produkten och försöka öka medvetenheten och bygga förtroende
och acceptans.

Detta projekt har större mål än att bara introducera en ny mat på marknaden, men vi gör vårt bästa för att anpassa projektets mål med internationella hållbarhetsmål. Vi adresserar global hunger, främjar hälsa och välbefinnande, tar itu med klimatåtgärder och främjar ansvarsfull konsumtion och produktion. I grunden
förvandlar vi det som nu mestadels slösas bort till en hållbar, hälsosam och läcker mat. Detta är en vinst för både människor och vår planet. Vem vet, kanske blir mycelbaserad mat snart din favoriträtt!