Hållbar design för Akademisk högtid – se de nya kapporna ta form

Vänligen Acceptera dina cookies för att titta på innehållet.

Under Akademisk högtid installeras högskolans nya professorer och nya doktorer promoveras. Det är traditionsbundna ceremonier som har arrangerats i Sverige sedan 1600-talet. Under doktorspromotionen tilldelas doktorerna lärdomens insignier; hatt eller lagerkrans, diplom samt doktorsring.

Rektor Mats Tinnsten installerades som rektor vid Akademisk högtid 2019, och har gett uppdraget att ta fram en ny design för de kappor som vid ceremonin bärs av nämndordföranden, prorektor och promotor*.  De tidigare hellånga kapporna togs fram 2014. Deras design och starka färger i lila, rött och turkost förde tankarna till kristna gudstjänster, och de var mycket varma att bära. 

Element från klassisk kavaj och kimono

Majli af Ekenstam tog sin masterexamen i textildesign 2021. I dag jobbar hon med formgivning och undervisar inom design vid Textilhögskolan. Hon har tagit fram en kappa som enklare ska kunna bäras av personer av olika längd. Designen har element från både en klassisk kavaj och en kimono. Det mörkblå, lätta ulltyget kommer från Rekotex och är restlager från annan klädproduktion.

En form av enklare, tidlös utsmyckning är också planerad, som ska signalera vilken roll bäraren har i ceremonin. Nyligen fick rektor Mats Tinnsten en visning av den första färdiga kappan, med olika förslag till utsmyckning. 

*promotor är den professor som delar ut insignier till de doktorer som promoveras.