Nytt konstverk tar plats på högskolan – hyllning till hållbart samhällsbyggande

Skulpturen är en gåva från Gunnar Ivarson, en av grundarna till och i över 30 år ledare för Wästbygg, landets största privatägda byggbolag.

Gunnar Ivarson hade ett starkt engagemang i högskolan utveckling och verksamhet, särskilt inom hållbart samhällsbyggande och för Studentkåren i Borås. Våren 2020 fick Lars-Åke Åberg uppdraget av Gunnar Ivarson att skapa ett konstverk för att uppmärksamma Gunnar Ivarsons Stiftelse för hållbart samhällsbyggande (GIS) arbete, som samverkar med Centrum för hållbart samhällsbyggande vid Högskolan i Borås. I september avled Gunnar Ivarson. Han hann följa mycket av konstverkets tillblivelse och hans önskemål var att skulpturen, som består av 17 enskilda skulpturer i sten och bron, skulle placeras på Högskolan i Borås. Valet föll på en placering inne i biblioteket på högskolan.

Konstnären Lars-Åke Åberg kommer från Tibro men är i dag verksam i Dalsjöfors. Hans verk finns representerade på bland annat Borås Konstmuseum, kommuner och landsting.

Bland de närvarande vid avtäckningsceremonin fanns styrelsen för Gunnar Ivarsons Stiftelse för hållbart samhällsbyggande (GIS), familj till Gunnar Ivarson, konstnären Lars-Åke Åberg och Love Jönsson, museichef för Falkenbergs museum.

Namnet på konstverket är taget efter en haikudikt av Tomas Tranströmer från diktsamlingen Den stora gåtan (2004).

Läs mer

Läs minnesartikel efter Gunnar Ivarsons bortgång

Läs mer om konstnären Lars-Åke Åberg