Flera finalister från Textilhögskolan i Dorothy Waxman Textile Design Prize

Dorothy Waxman Textile Design Prize är en årlig tävling som premierar särskilt innovativa, kreativa och inspirerande studenter inom textil- och modedesignområdet. Under september månad, som också är New York Textile Month, valdes finalister ut av en namnkunnig jury från branschen. Finalisterna presenterade sina kreationer via Zoom.

Textil av Carolina Sardal Jerhov

En av finalisterna från Textilhögskolan var Carolina Sardal Jerhov. Hon berättar att nomineringen kom som en överraskning, och det tog ett tag att smälta tävlingens stora betydelse.

– Jag förstod nog inte riktigt exakt vad det betydde förrän jag fick se alla andras arbeten under jurypresentationerna. Allt arbete, all energi, vilja och starka känslor som ligger bakom alla bidrag gjorde mig väldigt rörd. Jag är väldigt stolt över att få vara medräknad som en av dem.

Vad betyder det här för dig, ditt arbete och din karriär?

– Det får nog framtiden utvisa, men jag hoppas att det kommer ha en positiv påverkan på alla tre, säger hon.

Bilden visar ett verk ur Carolina Sardal Jerhovs examenskollektion IN LARGE SCALE.

En fin kvalitetsstämpel

Textilhögskolan hade tre representanter i finalen, och var därmed det lärosäte som hade näst flest finalister. Bara Parsons School of Design i New York hade fler.

Saina Koohnavard, tf prefekt vid Institutionen för design, understryker vikten av tävlingen. Både för studenterna som nomineras, men också för utbildningarnas internationella rykte.

– Vi som institution är oerhört stolta. Det är betydelsefullt för oss att visa upp olika förslag och exempel på uttryck, presentera vad modedesign och textildesign skulle kunna innebära i nuvarande och framtida kontexter. Vi ser dagligen en stor kreativ förmåga hos våra studenter, så det är otroligt roligt och motiverande för oss att en internationell tävling får upp ögonen för våra studenters idérikedom.

– Det är också väldigt viktigt för oss som lärosäte och oss som utbildare inom textil att våra utbildningar når en internationell plattform. Det ger oss möjlighet att visa och få upp ett internationellt intresse för de designprocesser som pågår inom våra väggar, avslutar Saina Koohnavard.

Finalisterna från Textilhögskolan:

  • Carolina Sardal Jerhov, avgångsstudent, kandidatprogrammet i Textildesign 2021
  • Matilda Sundkler, avgångsstudent, kandidatprogrammet i Modedesign 2021
  • Zuzanna Wójcik, andraårsstudent på Konstnärligt masterprogram med inriktning Textildesign

Den 24 september presenterades vinnaren i tävlingen, Natsuki Hanyu från Royal College of Art i London. Vinsten är, förutom ett erkännande av kvalitet och innovativt arbete, 5000 dollar och äran att få pryda omslaget av Trend Tablet, som är en webbplats för trender och talanger inom design och formgivning.

Läs mer om Textilhögskolan i internationella tävlingar:

Tre finalister från Textilhögskolan deltog i Designers' Nest

Hon är vinnaren i Global Design Graduate Show

Hon är Best of Best i internationell designtävling