Det stärker självförtroendet att våga åka till andra sidan jorden

Utbildningsprogram: Kandidatprogram i textilt management, inriktning mode och handel
Partnerlärosäte: Hong Kong Polytechnic University

Varför ville du genomföra en utbytestermin?

— Det gav mig en möjlighet att uppleva en ny kultur och testa att bo i ett annat land under en längre tid. Det kändes också tryggt att det skedde genom högskolan då jag på så sätt hade ett större skyddsnät till skillnad om jag rest på egen hand. Dessutom är det enklare att hitta ett nytt sammanhang på plats när man studerar eftersom alla är studenter och ofta har gemensamma intressen.

Hur kommer det sig att du valde Hong Kong Polytechnic University?

—  Jag gjorde gedigen research över de partnerlärosäten som högskolan erbjöd och när jag väl börjat söka mig vidare mot olika utbildningar i Asien så kände jag att Hong Kong Polytechnic University tilltalade mig mest. Utöver att Hong Kong har ett otroligt utbud av natur och upplevelser så erbjöd lärosätet också de kurser som jag var mest intresserad av.

Vad är de största skillnaderna mot att studera i Borås?

— I Hongkong erbjöds alla utbytesstudenter ett studentrum som man delar tillsammans med en annan, vilket är en stor skillnad i jämförelse med studentlägenheterna i Borås. I början tänkte jag att det inte skulle gå att dela rum, men nu kan jag inte tänka mig något annat.

En annan stor skillnad är att jag läser fem kurser samtidigt, medan vi i Borås endast läser två kurser samtidigt. Det har varit en omställning, men hittills har det fungerat bra.

Vad läser du för kurser?

Jag läser Fashion History, Fashion Retail Buying, Social Media and Fashion Journalism, Fashion Brand Management och Chinese 1.

Fashion Retail Buying är min favoritkurs där vi pratar om textilindustrin utifrån ett inköpsperspektiv och är mer praktiskt orienterad i jämförelse med kursen jag läste i Borås. Och kursen i kinesiska, oh my God - den är så kul! Jag kan förstå kinesiska tecken, det trodde jag aldrig skulle hända. Jag rekommenderar alla att läsa mandarin!

Vad tar du med dig från ditt utbyte?

— Jag tar med mig kunskaperna om den kinesiska kulturen, språket, alla roliga utflykter och såklart alla nya relationer som jag fått under utbytesterminen.

Jag känner mig också modig som vågade det här. Det stärker självförtroendet att klara av att åka till andra sidan jorden

Vad har du för rekommendation till studenter som funderar på en utbytestermin överväger ett utbyte?

— Om du känner dig osäker skulle jag rekommendera att du gör en lista med för-och nackdelar. Vad är det som gör att du tvekar och vad är det som gör att du vill åka? Om du ställer dem emot varandra så kommer du att landa i ett beslut. 

Jag rekommenderar även att göra mycket research. Vilket land skulle du kunna tänka dig att åka till? Varför vill du göra utbytet? Jag tror att det är viktigt att tänka på vad man vill för att få ut så mycket av utbytet som möjligt. Utefter det önskemål man har så är det också enklare att hitta de partnerlärosäten som möter de kriterierna som du själv är ute efter. 

Läs mer om utbytesstudier

Läs mer om Kandidatprogram i textilt management, inriktning mode och handel