Amanda utmanade sig själv med en utbytestermin i Nederländerna

Varför ville du genomföra en utbytestermin?

– Främst ville jag utveckla min engelska och sen utmana mig själv genom att flytta ensam till ett annat land. Det kändes läskigt och jag var tveksam till om jag skulle göra det heller inte, men kände att det var viktigt att våga då det verkligen var någonting jag ville göra. 

Hur kommer det sig att du valde Avans University of Applied Sciences?

– Jag blev inspirerad av deras utbud av program där flertalet kändes väldigt aktuella och som ett bra komplement till mitt program här i Borås. Sen hade jag också en förkärlek till landet sedan tidigare. Jag har varit på semester flera gånger i Nederländerna och uppskattar deras kultur där de är väldigt rak på sak.

Vad var de största skillnaderna mot att studera i Borås?

– För mig var de största skillnaderna att du jobbar mer självständigt och du får ett stort utrymme att vara kreativ i ditt lärande. Det fanns inga tydliga riktlinjer för hur vi skulle gå till väga i en uppgift, men det var däremot tydligt vad vi skulle uppnå. Så du fick som student ta reda på mycket själv, vilket var svårt, men samtidigt fick vi bra coaching från lärarna så det löste sig. Jag tycker egentligen inte om ett sådant upplägg, men de gjorde det på ett väldigt bra sätt och jag utvecklades mycket.

– Vi var en väldigt internationell klass, där vi lärde mycket av varandra. Eftersom jag gick ett program som hette Business, Leadership and Sustainability, pratade vi mycket om hållbarhet, och i och med att jag hade klasskompisar från hela världen och från olika bakgrunder så kunde alla bidra med olika perspektiv.

Vad tar du med dig från utbytet?

– Framför allt en stor personlig utveckling, där jag har fått en ökad självkänsla och känner mig själv ännu bättre. Jag känner mig mycket mer bekväm i min engelska och har också en ökad interkulturell förståelse som jag känner är till nytta om jag kommer jobba internationellt.

– Sedan har jag fått en kärlek till vänner som inte går att förklara. Jag har fått så många nya vänner över hela världen och vi umgicks väldigt mycket under utbytet med att bland annat upptäcka Nederländerna tillsammans och gå på festivaler.

Vad har du för rekommendation till studenter som överväger ett utbyte?

– Det är inget att överväga, åk! Du kommer inte att ångra dig! Perioden innan är kanske läskig, men det tillhör utbytet och är definitivt värt det. Sedan kan jag också förvarna om att det kan kännas jobbigt att lämna allt och åka hem igen efter utbytet.

Läs mer

Utbildningsprogram: Kandidatprogram i Textilt Management, inriktning mode och handel 
Partnerlärosäte: Avans University of Applied Sciences

Läs mer om utbytesstudier