Från forskning till verklighet: Trosskyddet Lilibet redo att göra skillnad

Projektet startade 2016 med ett tydligt mål: att ta fram ett mensskydd som både är bättre för miljön och ett ekonomiskt alternativ till engångsprodukter i plast. Idén springer ur Karin Högbergs forskning om mensfattigdom och det faktum att många kvinnor världen över saknar möjlighet att ta hand om sin mens samtidigt som användningen av engångsskydd i den rika delen av världen bidrar till stora utsläpp.

Lyckat samarbete mellan vårdvetenskap och textilteknologi

Efter flera års produkt- och produktionsutveckling har projektet och företaget landat. Försäljningen av det hållbara trosskyddet stöttar projekt till förmån för kvinnor i DR Kongo, genom samarbete med den lokala organisationen Future Hope Africa. Den färdiga produkten Lilibet marknadsförs som en räddare i nöden, ett mindre trosskydd som kan användas till exempel som komplement till menskopp. Det kan vara användbart i alla lägen där man kan tänka sig att använda ett vanligt trosskydd.

– Det som för många år sedan började som en produktidé och en vision har nu en väg som vi tror kommer hålla – äntligen. Det känns helt fantastiskt, säger Karin Högberg, projektledare och forskare vid Textilhögskolan.

Innovation som gör gott

Hon berättar att de senaste testerna har involverat 40 svenska kvinnor och responsen har varit positiv.

– Många gillar visionen, att när de köper det här trosskyddet så hjälper de samtidigt någon som har det svårt. Vi kallar konceptet ”Spacerpad it forward!” och det är relevant för alla organisationer vi jobbar med. Det finns alltid kvinnor med mer respektive mindre köpkraft.

Finansieringen från Vinnova ger en trygghet i och med att projektet kan fortsätta i ytterligare två år, med stöd från Högskolan i Borås.

– Det ger en stabilitet och är inte alla förunnat. Högskolan har varit en plattform för Spacerpad och det känner jag en stor tacksamhet för, säger Karin Högberg.

I projektet Spacerpad medverkar Karin Högberg och Nils Lindh från Textilhögskolan, Högskolan i Borås, samt Läkarmissionen, Erikshjälpen, Svema AB, Facilette AB och Spacerpad AB. I projektet medverkar även två utländska parter: Sustainable World Corporation som är ett nätverk av entreprenörskapshubbar i olika länder i Afrika, och Baala som jobbar med att främja menshälsa hos flickor och kvinnor i Indien.

Spacerpad är tillverkad av olika lager av vattenavvisande polyester, vilket ger bindan egenskaper som gör att den liknar en menskopp. Den samlar upp mensvätska likt en behållare istället för genom traditionell fiberabsorption, vilket gör att bindan blir lätt att rengöra och torkar snabbt.

Läs mer

Spacerpad AB
Karin Högbergs forskarprofil