Exit 2024: Modevisningen i bilder

Kollektionerna visar inte bara prov på den hantverksmässiga skickligheten hos studenterna. De reflekterar också över frågor som barnarbete, stelbenta könsroller och förhållandet mellan kroppen och rummet. I sina verk utforskar studenterna bland annat nytänkande mönsterkonstruktion enbart med hjälp av konsumentavfall, ifall plagg också kan fungera som bäranordningar, som fickor och väskor, samt plagg som går att transformera för den urbana nomaden. Kollektionerna är dessutom skapade av olika material som hår, latex och handplisserat tyg – vävt av pappersgarn, samt olika tekniker som laserskurna plagg och stickade skulpturer.

– Ska man tala om en röd tråd så är det viljan till förändring och att utmana olika stereotyper, säger Clemens Thornquist, professor i modedesign vid Textilhögskolan, till Borås Tidning.

De 17 studenter som skapat kollektionerna examineras nu från kandidat- och masterprogrammen i modedesign vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås. Efter sommaren åker kollektionerna ut i världen, första stoppet är modeveckan i Köpenhamn i augusti.

Stipendiater inom design

Under examensfestligheterna delades det också ut stipendier till studenter inom design. Följande studentarbeten prisades av företag och organisationer:

HM Group

Hugo Ehret
Sofie Kruse Demitz Helin
Hedda Lundström 

TextielMuseum

Ellen Lagerström

Gina Tricot

Sofie Kruse Demitz Helin

Kasthalls

Rosa Lützen

Autoliv

Pia Erdt

Lottozero

Rosa Lützen

Iris Co ltd

Adrianne Philip Möri

Svenska konsulatet i New York

Josefin Davis
Hedda Lundström
Boukje Kemper
Marije Dijkstra 

Läs mer

Om Modedesign

Besök designwebben