Mycket på gång kring hållbarhetsarbetet på campus

Vy över Akademiplatsen - sommar

– Just nu pågår den interna miljörevisionen och intervjuer hålls på olika enheter. Särskilt fokus läggs vid avfallshantering under 2025. Vi söker även interna miljörevisorer, berättar Maria.

Är du som anställd intresserad av att bli intern miljörevisor, har du frågor, eller vill du rapportera avvikelser eller förbättringsförslag? Mejla då till: miljoledningssystemet@hb.se

Solpaneler

Under våren har Akademiska hus arbetat med att installera solpaneler på innergården i Balder. Installationen beräknas att bli färdig i slutet av maj och solcellsanläggningen ska vara driftsatt från och med den 2 juni. 

– Totalt installeras 425 solcellspaneler/solcellsmoduler på taken mot innergården och översta taket. Anläggningen förväntas producera ungefär 160 000 kWh per år. Mängden koldioxidutsläpp som undviks beräknas bli cirka 77 661 kg per år.

Röd zon i Sandgärdet under sommarveckorna

– Förra sommaren gjordes ett test med att stänga av kyla/värme, ventilation och belysning i Sandgärdet under sommarveckorna för att minska energianvändningen. Testet föll väl ut och beslut togs under våren om att fortsätta att stänga av Sandgärdet årligen under sommarveckorna. Akademiska hus tillsammans med Campus och hållbarhet förbereder nu för avstängningen 2025, berättar Maria.

Utvärderingen efter förra sommaren visade att avstängningen av kyla/värme, ventilation och belysning i Sandgärdet juni-augusti 2024 gav en avsedd minskning av energianvändningen jämfört med samma period 2023.

Återbruk på Sagagatan

På Sagagatan har det renoverats och byggts om med väldigt mycket återbrukat material och inventarier. I ”övningslägenheterna” för polisutbildningen användes material från Erikshjälpen och även byggmaterialet är återbrukat material. Alltifrån hela kök till möbler kommer från Castellums återbrukshubb och från Gröna matsalen i Balder.   

Ytterligare exempel på återbruk på campus är att ryggstöd och sitsar byts ut på lärosalsmöbler.

– I maj fick vi ett 70-tal nya ryggstöd och sitsar för att rusta upp och återanvända möbler. Servicetekniker på Campus och hållbarhet kommer att byta ut dessa delar för att kunna placera ut möblerna i lärosalar.  

Trygghets- och säkerhetsvandring

– Efter en trygghets- och säkerhetsvandring på Sagagatan med högskolans forskare har Campus och hållbarhet under vårterminen tillsammans med Castellum även haft en genomgång med entreprenadingenjör, belysningsingenjör samt trafikingenjör från Borås stad. Då framfördes behov och önskemål om åtgärder kring exempelvis trottoarkanter, övergångsställe samt att förbättra den allmänna trafiksituationen; exempelvis minskad hastighet och förbättrad belysning, förklarar Maria. 

Ytterligare en ”nattvandring” för att hitta möjligheter till att minska energiförbrukningen genomfördes under våren av Campus och hållbarhet tillsammans med elektriker och fastighetsägare.

Hållbarhetsveckan i mars

– I mars arrangerades Högskolans hållbarhetsdagar. Anställda och studenter kunde delta i flera aktiviteter under dagarna. Sociala hållbarhetsfrågor gavs extra fokus under exempelvis Speakers corner med föreläsningar från olika institutioner och en samåkningsapp presenterades. Målet med veckan var att uppmärksamma det arbete som sker på campus i andan av hållbar utveckling och att skapa engagemang i hållbara utvecklingsfrågor.

Miljöledningsrapport till Naturvårdsverket för 2024

Högskolan rapporterar regelbundet in data kring hållbarhetsaspekter till Naturvårdsverket. Detta presenteras i Miljöledning i staten 2024, som är en redovisning av myndigheters arbete med att minska sin miljöpåverkan.  

– I rapporten framgår att myndigheter fokuserar på att minska miljöpåverkan från tjänsteresor, att öka digitala möten och att energieffektivisera lokaler. När det gäller högskolans direkta hållbarhetsaspekter kan vi konstatera positiv utveckling där energianvändningen per kvadratmeter och per årsanställd från 2023 till 2024 har minskat med hela 11,2 procent genom riktade insatser såsom sänkning av effekten på armaturer och byte till LED, omprogrammering av belysning och tiderna för grundventilation, förklarar Maria.

Utsläpp och upphandling

– Utsläppen från alla tjänsteresor har minskat och emissioner från flyg minskade med 13,4 procent under samma period och distans-teknikanvändningen av Zoom och Teams ökade med 6,4 procent. Andelen upphandlingar och avrop där miljökrav har ställts minskade däremot betydande i antal under samma period och därför vill vi påminna om att stöd finns att få av våra upphandlare på Ekonomiavdelningen.

Redovisningen till Naturvårdsverket finns i diariet, dnr 118-25.    

För emissioner från flygresor präglas inledningen av 2025 av ytterligare något minskad utsläppsnivå. Under vårmånaderna 2025 ses dock en tydlig ökning i flygresandets klimatpåverkan jämfört med våren 2024.

Student Advisory Board med rektor

Under hösten och våren har en studentgrupp vid ett par tillfällen bjudits in till hållbar utvecklingsdialog med rektor samt hållbarhetsstrateg, utöver dialogen i utbildningarna.

– Studenterna, som anmälde sig till Advisory Board vid ENTER 2024, har fått möjlighet till inkludering i högskolans hållbarhetsarbete på campus och hållbarhetsveckan i samband med lunchdialoger. Den sista dialogen med denna grupp hålls i slutet av maj, varefter en utvärdering av Advisory board kommer att genomföras för att bedöma hur ett fortsatt arbete bör se ut.  

Avvikelser och förbättringsförslag

Campus och hållbarhet samlar genom miljöledningssystemet in avvikelser och förbättringsförslag. Under 2024–2025 har dessa till stor del rört brister i avfallshanteringen och återvinning. De avvikelser och förslag som kommer in uppmärksammas och hanteras inom ramen för det löpande förbättringsarbetet, exempelvis inköp av fler återvinningskärl och dialog med berörda.

På gång hösten 2025

Återbruk: Matsalsmöbler på L3 ska få nya sitsar. 

Extern miljörevision 5–6 november: Förra året uppmärksammades tre smärre avvikelser. Dessa har åtgärdats och planeringen inför den kommande revisionen pågår nu.

Biodiversitet på campus:
– Markförvaltare på Akademiska hus ser just nu över möjligheten att anlägga en mindre matpark som testbädd på Balders innergård – ett initiativ som skulle kunna bli ett litet men betydelsefullt steg mot ökad biologisk mångfald med flera olika sorters kryddväxter, vilka också kan användas av restaurangen. Idén kom upp vid en campusvandring.

Läs mer

Läs mer om högskolans energibesparing

Läs rapporten Miljöledning i staten 2024 på Naturvårdsverkets hemsida  

Läs mer om förra årets externa revision

Läs en tidigare intervju med två av högskolans interna miljörevisorer

Läs en tidigare nyhet om Röd zon 

Läs en tidigare nyhet om campusvandring vid Sagagatan

Läs en tidigare nyhet om högskolans arbete för biologisk mångfald

Läs en tidigare nyhet om årets hållbarhetsdagar