Varmt välkommen till din utbildningsplats!
Högskolan i Borås erbjuder dig en lärarutbildning av hög kvalitet. Under åtta terminer kommer du att få möjlighet att successivt växa in i din lärarroll. Utbildningen innebär en blandning av utbildningsvetenskapliga kurser (UVK I-III), ämneskurser och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på olika skolor. I ämneskurserna ingår både ämnesteori, ämnesdidaktik och metodik. Yrkesutövningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och ett vetenskapligt förhållningssätt, att exempelvis vara nyfiken, undersökande, kritisk och granskande är en viktig grund för yrkesutövningen. Vetenskap och profession vävs därför samman till en helhet i kurserna.
Centralt i utbildningen är förmågan att kunna planera, genomföra och utvärdera undervisning med fokus på måluppfyllelse för eleverna. Denna förmåga kommer att utvecklas exempelvis genom ämneskunskaper, användning av digitala och estetiska lärprocesser och ett inkluderande arbetssätt. Undervisning kommer även att relateras till aspekter av hållbar utveckling. I Utbildningsplanen finns en översikt av samtliga mål för utbildningen, både lokala och nationella. Dessa mål ger sammantaget en god bild av utbildningen.
Samverkan och kollegialt lärande är angeläget både under utbildningen och som verksam lärare. Arbetet organiseras därför i studiegrupper i syfte att stimulera den egna kunskapsutvecklingen samt för att lära om och hantera grupprocesser.
Några praktiska saker:
- För att få påbörja och genomföra din VFU, måste du lämna in ett önskemål om områdesval till högskolan redan första dagen och du måste också begära ut ett utdrag från belastningsregistret hos polisen. Dessa blanketter hittar du under snabblänkar.
- Första terminen läser lärarutbildningarna en gemensam utbildningsvetenskaplig kurs (UVK I). Kursen kommer initialt att fokusera på arbete i grupp och denna titel ingår tidigt i kursen:
Almström Persson, Gunilla, Blomström, Vendela, Vogel, Anna, Wirdenäs, Karolina (2016). Språk i samspel, Retorik för pedagoger. Aglatuq HB, Stockholm.
Bie, Kristin (2014). Reflektionshandboken för pedagoger. 1. uppl. Malmö: Gleerups (122 s)
Nilsson, Björn (2016). Samspel i grupp: introduktion till gruppdynamik. 2., omarb. och utök. uppl. Lund: Studentlitteratur (187 s)
- I vår lärplattform PingPong kan du söka efter Min programportal som ger dig en visuell översikt över hela programmet. Länkar till kommande kurser läggs till efterhand i översikten.
- Kursstart 4 september. 13:00 i M204.
Det är min förhoppning att utbildningen blir till belåtenhet och att du kommer att trivas!
Marita Cronqvist, programansvarig
Schema
Eftersom ändringar kan ske med kort varsel är det bra att ha som vana att kolla schemat regelbundet.
Programinformation
Starttermin: Hösten 2018
Programkod: LAG46
Programtillfälleskod: LAG4618h
Studietakt: Heltid 100%
Studietid: Dag
Studieort: Borås
Kontakt
Utbildningen ges vid Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT.
För utbildningsspecifika frågor, kontakta akademin via:
E-post: a3@hb.se.
Telefon: 033-435 4013 - telefontid varje vardag kl 10:00-12:00.
Programansvarig Maria Ferlin
Studievägledningen
För övriga frågor, kontakta studentexpeditionen
Dokument
Programmets kurser
Du hittar litteraturlistan i kursplanen. Observera att kursplaner kan komma att revideras intill tidpunkten för kursregistrering. Tag alltid kontakt med kursansvarig, eller kontrollera med PingPong, innan du införskaffar litteratur.