Hej och välkommen till Masterprogrammet i informationsvetenskap: digitala miljöer!
Vi är mycket glada att välkomna dig till detta program som kommer att ge dig en unik och holistisk syn på information och förbereda dig för en dynamisk arbetsmarknad där du kan anta expertroller eller fortsätta inom akademin.
Terminen börjar måndagen den 2 september 2024 med den första kursmodulen Introduktion till informationsvetenskap. Vi kommer att ha en livesänd introduktion till både kursen och programmet online på Zoom kl. 13.00 måndagen den 2 september. Du kan redan nu hitta kursplanen med litteraturlista längre ner på denna sida för alla kurser under den första terminen. All kurslitteratur finns tillgänglig gratis digitalt via högskolans bibliotek med ditt studentkonto. Om du vill ha tryckta versioner av någon bok är det också möjligt att köpa dem i tryckt format från onlinebokhandlar eller låna dem från många bibliotek. Boken av Bawden och Robinson används till exempel i flera av kurserna på programmet.
Läs mer om bibliotekets resurser för distansstudenter
Du bör ha tillgång till en ny dator och ha en tillräckligt stark internetuppkoppling som gör att du kan använda multimedia, video, ljudfiler och även göra lite programmering. Ett headset rekommenderas starkt för deltagande i zoomsessioner. Du kan behöva köpa vissa programvaror och undervisningsmaterial för dina studier. Som nämnts kommer du att kunna få tillgång till böcker, databaser och vissa andra resurser genom Biblioteket vid Högskolan i Borås utan kostnad.
Att studera för denna masterexamen kräver cirka 40 timmars studier per vecka. Undervisningen bedrivs under arbetstid svensk tid. Detta innebär att du måste vara beredd att delta i några workshoppar och seminarier samt delta i föreläsningar och möten på zoom under dagen. Det kommer också att finnas några inspelade föreläsningar att titta på, och du måste avsätta tid för att läsa kurslitteratur och arbeta med uppgifter. I vissa kurser kommer det att finnas gruppuppgifter där du samarbetar med andra studenter för att slutföra en examination tillsammans. Vi planerar att ha några frivilliga sessioner på campus i Borås under dessa två år, som du kommer att få information om i god tid.
På grund av programmets heltidstakt rekommenderar vi inte att du arbetar mer än deltid medan du studerar. Att studera på distans i två år ger dig viss flexibilitet men innebär också att du behöver ta ansvar för att strukturera dina egna dagar för att klara dina kurser. Om du har studerat humaniora eller samhällsvetenskap kommer våra teknologiska kurser att vara den utmanande delen. Om du har en bakgrund inom datavetenskap eller IT kommer det att finnas ämnen som behandlar mänskliga och samhälleliga frågor som kan ställa nya krav på dig. Bibliotekshögskolan har starka kontakter med professions- och forskningsnätverk i Sverige, Europa och runt om i världen. Studenterna som ansöker till detta program kommer också från många olika länder. Som studenter på programmet kommer ni att mötas online och kanske även på campus, utbyta erfarenheter och kunskap, och bygga ert eget internationella nätverk av professionella kontakter.
Registrera dig och skapa studentkonto
Du måste registrera dig för att inte förlora din plats på det program eller de kurser du har blivit antagen till.
När du registrerar dig på ett program eller kurs innebär det att du bekräftar din plats och har bestämt dig för att studera. Information skickas till CSN så att studiemedel kan betalas ut.
Du måste vara registrerad för att få delta i utbildningen och för att resultat ska kunna rapporteras in från tentamen, laborationer eller andra studieprestationer.
Samtidigt som du registrerar dig skapar du ditt studentkonto. Med studentkontot får du tillgång till de system du behöver för dina studier, exempelvis lärplattformen. Du får också tillgång till en studentmejl.
Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto
Så här hittar du ditt schema
Schema i KronoX
Ditt schema inklusive hänvisning till plats för träffar hittar du i det digitala schemaverktyget KronoX. Notera gärna att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Lärplattformen Canvas>
På webbsidan Ny student hittar du mycket bra information, bland annat om lärplattformen, Canvas, som du får tillgång till efter att du registrerat dig och skapat ditt studentkonto. Det är på lärplattformen vi lägger upp information om kurserna och där en hel del kommunikation mellan lärare och studenter samt mellan studenter sker.
Programområdet MAIDI24h på Canvas kommer att visa information om hela programmet, förkunskapskrav, kommande registreringar till kurser i senare perioder, brådskande meddelanden etc. Kursområden kommer att visa alla detaljer om innehållet och examinationerna för de specifika kursmodulerna. Det kommer att finnas ett dedikerat Canvas-område för varje kurs du tar under dina studier här.
Läs mer på Ny student
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00-12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom bibliotek, information, pedagogik och IT (A3)
Än en gång, varmt välkommen! Vi ser fram emot att få träffa dig i en digital miljö i början av september.
Elisa Tattersall Wallin, programansvarig