Behörighetskrav och ansökningsprocess
Jag läser ett program vid ett annat lärosäte. Kan jag söka MFS genom Högskolan i Borås?
Nej. Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot externa ansökningar i dagsläget.
Får jag göra MFS tillsammans med andra?
Ja. Det är starkt rekommenderat att vara minst två för att göra fältstudier så att ni kan ta stöd av varandra. Detta är däremot inget krav från MFS-programmet och du får även ansöka om att åka själv. Det är viktigt att stämma av med dina utbildningsansvariga om det finns specifika krav gällande examensarbete inom just ditt utbildningsprogram.
Vi ska göra vår fältstudie tillsammans. Behöver vi lämna in varsin projektbeskrivning, budget m.m.?
Gemensamma delar av en ansökan kan även skrivas tillsammans, men varje student ska lämna in en kopia av dessa delar som del av sin individuella ansökan. Delar av din ansökan som handlar om dig som individ, såsom referensbrev, ska däremot göras individuellt.
Min examenskurs går på halvtid. Kan man även göra MFS på halvtid?
Nej. Fältstudier inom MFS ska göras på heltid i minst åtta veckor.
När kan jag göra MFS? Vad ska jag tänka på när jag planerar min fältstudieperiod?
Eftersom du ska ha tillgång till handledning under din fältstudieperiod är det tänkt att din fältstudieperiod planeras vid en lämplig tidpunkt samtidigt som du går kursen för ditt examensarbete eller din uppsats. Om ditt utbildningsprogram tillåter en annan planering ska du ta kontakt med MFS-handläggaren för diskussion om MFS-planering.
Giltiga länder
Får jag göra MFS i mitt hemland om det finns med på listan över giltiga länder?
Du får göra MFS i ett land där du har medborgaskap. Däremot får du inte genomföra MFS i ett land där du har din hemvist, d.v.s. där du är stadigvarande bosatt.
Utrikesdepartementet avråder från reser endast till en del av det landet jag vill göra MFS i. Kan jag åka till det landet ändå?
Ja. Du får genomföra din fältstudie i ett land dit UD avråder till en viss del under förutsättningen att du inte åker till det avrått området under din fältstudieperiod.
Jag vill åka till ett land som har en aktuell UD reseavrådan, men avrådan kommer sannolikt att hävas innan jag planerar åka. Kan jag ansöka om att göra MFS i detta land i väntan på att avrådan hävs?
Nej. MFS stipendier kan inte beviljas för fältstudier i ett land med liggande reseavrådan oavsett eventuellt förväntad stabilisering i området. En ansökan som kommer in i ett sådant fall kommer att få avslag vid tidpunkten för bedömningar på grund av ogiltigt val av land.
Särskilt stöd
Jag har en funktionsvariation och kan vara i behov av särskilt stöd. Kan jag fortfarande åka med MFS?
Ja. Det är viktigt att du i god tid innan utbytet tar kontakt med MFS-handläggaren med International Office och med högskolans samordnare för riktat pedagogiskt stöd för diskussion och vägledning. Om du blir beviljat ett MFS-stipendium har du även möjlighet att få extra bidrag för kostnader kopplade till extra hjälpmedel du behöver för att kunna åka iväg på fältstudien.
Kontakta MFS-handläggaren vid exchange@hb.se.
Kontaktinformation för högskolans samordnare för riktat pedagogiskt stöd finns här.