Planera och organisera

För att kunna planera behöver du förstå vad som behöver göras och när. Det kräver också att du förstår vilka konsekvenser det blir om du inte gör något. En realistisk tidsuppfattning är en grundförutsättning för att din planering ska vara hållbar och fungera. Och tänk på att ofta tar saker längre tid än man tror. Det kan vara bra att använda en kalender för att planera i. Det kan vara en papperskalender eller en digital kalender, det spelar ingen roll, bara du får en bra överblick och det blir tydligt för dig. 

Ladda ner ett exempel på ett upplägg för en pdf-mall för en veckokalender.

Pröva gärna att göra en plan för en vecka med mallen. Därefter kan du fundera på vilken sorts kalender som kan passa dig bäst.

Om du till exempel ska planera dina studier i en kurs så kan du tänka och planera utifrån följande:

  • Orienteringstid - vad handlar kursen om, läs kursplanen och gå igenom litteraturlistan, läs kursanvisningar på Ping-pong, skaffa dig den litteratur som ingår
  • Förberedelsetid - utifrån kursanvisningar och litteratur skaffa dig en överblick inför föreläsning/undervisning
  • Schemalagd tid - avsätt tid och skriv in i din almanacka vad som är schemalagt i kursen, till exempel föreläsningar, grupparbeten, labbar och examinationer
  • Studietid - avsätt tid i almanackan när och hur länge du ska läsa varje dag och framför allt vad, var tydlig - skriv till exempel 08.00 - 09.00 Studera anteckningar från förra föreläsningen eller läs kapitel 1. 
  • Skrivtid - avsätt tid för att skriva sammanfattning av anteckningar från föreläsningar, rapporter, inlämningsuppgifter med mera
  • Repetitionstid - som du kanske vet så är repetition minnets och kunskapens bästa vän, Gör det till en vana att repetera, ofta och kontinuerligt. 
  • Paustid - lägg in pauser i din planering så att du får energi, cirka 10 - 15 min
  • Relationstid och fritid - för även in tid för intressen, vänner och familj i din almanacka
  • Belöningstid - belöning är viktig för att behålla motivationen och den kan vara olika för var och en, skriv in i almanackan när, hur och vad du vill belöna dig själv med. När belöningen blir synlig blir den i sig ett mål som kan bidra till att du genomför det du har tänkt dig med dina studier.

En bra planering innebär även att du behöver prioritera. Gör en prioriteringslista till exempel en göra-lista för varje vecka och även dag för dag. Det kan vara ett bra stöd. När något på listan är genomfört, bocka av och belöna dig själv på det sätt som du uppskattar.

Lycka till med din planering och dina studier!

Källa: Att studera på högskola - studieteknik, motivation och inspiration av Marina Bergman och Britt-Marie Israelsson, Studentlitteratur, 2015