Utbytesstudierna i Paris en fantastisk förmån

– Jag har alltid tyckt om att resa och uppleva andra kulturer, därför var denna möjlighet viktig för mig. Att sedan utbytet inte kostar något i skolväg är en fantastisk förmån som fler studenter borde utnyttja. Jag ville bryta vardagen, lära känna en ny stad och utmana mig själv för att utvecklas mer på ett personligt plan.

Hur blev du mottagen som utbytesstudent?

– Bra! Direkt vid ankomst fanns det personal och faddrar på plats som hjälpte till med allt praktiskt gällande skolan. Faddrarna såg till att alltid ställa upp vid frågor oavsett om det gällde studier eller fritid. Det fanns väldigt många aktiviteter som anordnades av faddrarna varje vecka för oss utbytesstudenter! Allt från vinprovning, weekend i Bryssel till att åka partybuss genom hela Paris.

Hur upplevde du utbytesstudierna?

– I början var jag lite fundersam över vilken nivå studierna skulle ligga på och hur väl min egen engelska höll måttet, men bara några veckor var jag inne i att ha undervisningen helt på engelska och tillslut tänkte jag knappt på det. Det var heller inte särskilt svårt att hänga med i kurserna.

– Upplägget av studierna kan jämföras med gymnasiet. Istället för att läsa få större kurser, som vi gör på Högskolan i Borås, så är kurserna betydligt fler och mindre i omfattning. Det gör att du träffar en mängd olika föreläsare, i mitt fall var det personer som har jobbat på stora företag såsom Balenciaga och L'Oréal. Vissa dagar var längre och andra kortare. Fast varje torsdag var vi helt lediga.

Vad var det bästa med utbytesstudierna?

– Det är väldigt svårt att enbart nämna en sak, men att lära känna staden Paris på djupet och att träffa människor från alla världens hörn är nog det allra bästa med utbytesterminen.

Vad betyder utbytesstudierna för dig?

– Tiden i Paris har utan tvekan bidragit till mina personliga utveckling. Det var en ögonöppnare att bo i ett annat land, det var både viktig och lärorik. Du får möjlighet att reflektera över det du ska vara tacksam över, samtidigt som det får dig att vidga dina vyer och ta in nya influenser. Att anpassa sig till ett samhälle var såklart lite utmanande till en början, men framförallt väldigt roligt. Fransmännen är otroligt duktiga på att njuta och leva i nuet, vilket jag upplever att inte svenskar gör i samma utsträckning. Det kommer jag verkligen ta med mig! Sist men inte minst så har jag lärt mig att umgås mer med personer med en annan nationalitet, allt från i grupparbeten i skolan till att bara vara på picknick i en park.

Hur får du nytta av utbytesstudierna?

– Eftersom utbytesterminen är en del av utbildningen på högskolan så kan jag räkna in alla poäng jag tagit utomlands. Det motsvarar alltså en vanlig termin i Sverige. På det personliga planet är utbytesstudierna ett kvitto på att jag har fullföljt studier utomlands och att jag har vågat utmana mig själv. I dag lever vi i ett internationellt samhälle där gränserna är öppna mellan länder och därför söker arbetsgivare efter människor som klarar av att arbeta med andra kulturer. Därför är det oerhört fördelaktigt att ha bott och studerat utomlands när det är dags att söka jobb, det sticker ut på CV:t.

Vad har du för tips till den som funderar på att åka på utbytesstudier?

– Anledningen till att ta steget och plugga utomlands är fler än att inte göra det. Det är en otrolig möjlighet att helt kostnadsfritt få studera på ett utländskt lärosäte, och dessutom få tillgodoräkna detta i våra utbildningar i Sverige. Dessutom finns det flertalet stipendier att söka, och åker du inom programmet Erasmus+ så är du mer eller mindre garanterad stipendium. Att vara kvar i Sverige kan kännas bekvämt, men vill du passa på att utveckla dig själv och lära känna världen så finns det knappast ett bättre tillfälle när du är student. Som bonus utvecklar du dina språkkunskaper och får inte minst en erfarenhet som värderas oerhört högt av arbetsgivare. Chansen kommer inte åter!

Fanny Hedihn
Studerar: Civilekonomprogrammet
Utbytesstudier: INSEEC School of Business & Economics, Paris, Frankrike.

Läs mer

Läs mer om Civilekonomprogrammet, 240 hp.

Läs mer om Erasmus+ utbytesstudier.

Foto: Privat

Publicerat: 2020-03-04