Peter ser fram mot att göra skillnad hos elever i grundskolan, f-3

Vad gör ni på utbildningen? Peter Mossberg, grundlärarstudent i en undervisningssituation

Dels är det en ämnesvetenskaplig del där vi utvecklar våra ämneskunskaper inom det vi ska undervisa inom, dels är det en ämnesdidaktisk del där vi lär oss om olika metoder att undervisa elever med olika förutsättningar och på bästa sätt utveckla deras kunskaper i de olika ämnena. Vi lär oss också om konflikthantering, ledarskap, barns utveckling och lärande, de juridiska aspekterna utifrån exempelvis Skollagen, specialpedagogiska perspektiv och om olika funktionsvariationer. Vi har också verksamhetsförlagd utbildning där vi är ute på skolor på praktik.     

Vad är det bästa med utbildningen?

Det är den stora variationen av innehåll. Allt från att spela teater och ha fiktiva föräldramöten, till att ha naturvetenskapliga laborationer och konstruera olika modeller av exempelvis solsystemet. Man får en stor bredd av kunskaper, samtidigt som vi har väldigt roligt.

Vad vill du göra efter utbildningen?

Då vill jag arbeta som klasslärare på någon av våra fantastiska grundskolor här i Borås Stad.

Varför ska man plugga på Högskolan i Borås?

Högskolan erbjuder en väldigt bra lärarutbildning i trivsamma lokaler. Skolan är centralt belägen med bekväma avstånd till det mesta man kan tänka sig som student. För den som flyttar hit från annan ort finns det gott om studentboenden i närheten av campus, men det finns också goda kollektivtrafikförbindelser med närliggande orter.

Hur är studentstaden Borås?

Borås är en mycket trevlig stad på många sätt. Storstadens utbud och småstadens närhet, som vi brukar säga. Jag tror att även de som kommer från våra större städer kan uppskatta det Borås har att erbjuda.

Ge ditt bästa tips till dem som funderar att söka till den här utbildningen!

Ha inställningen att du ska bli en så bra lärare som möjligt och vara beredd på att lägga mycket arbete på dina studier. Många blir förvånade över den höga nivån på exempelvis matematiken som vi läser, vilket kan vara bra att vara förberedd på. Ta vara på de fyra åren du har framför dig för att på bästa sätt förbereda dig för ett otroligt roligt yrke. Lärarprogrammen har tidigare blivit kritiserade för att inte förbereda studenterna tillräckligt för den kommande yrkesrollen, men här ser jag det individuella perspektivet som avgörande. Mycket ligger i ditt ansvar kring vad du behöver utveckla. Framför allt ger den verksamhetsförlagda utbildningen utrymme för att utveckla sådant som du själv vill utveckla.

Läs mer om Grundlärarutbildningen, förskoleklass - årskurs 3
Läs mer om övriga lärarutbildningar

Text: Ulrika Emtervall, 2023
Foto: Privat