Energiingenjörsprogrammet kändes bara så rätt


Efter flera år utomlands landade Helena Lindholm åter i Sverige och kastade sig rakt in i studierna till energiingenjör. Med ett stort intresse för både teknik och miljöfrågor blev det en fullträff.

Vad gjorde du innan du innan du började studera?

Efter gymnasiet, då jag pluggade teknik, åkte jag utomlands och jobbade i Israel och sedan i Australien. Där bodde jag i sju år och jobbade på restaurang, som personlig tränare och inom vården. Under tiden där hade jag tankar på att åka hem och börja plugga, men visste inte till vad.

När jag läste informationen om energiingenjörsutbildningen på Högskolan i Borås kändes det bara så rätt.

– Det tog ganska lång tid innan jag hittade en utbildning som skulle passa mig. Jag letade både i Australien och i andra länder. Men så hittade jag energiingenjörsutbildningen i Borås. Jag sökte in till den, men trodde att jag skulle behöva komplettera med Fysik B. Under ett besök hemma i Sverige sommaren 2019 fick jag besked om att jag var antagen, vilket jag inte väntat mig.

Med kort varsel fick Helena bestämma sig för att lämna tillvaron i Australien för att börja på utbildningen.

– Dagen innan terminsstart landade jag i Sverige utan något ordnat boende, men jag hade tur och fick tag i en lägenhet utanför centrum och flyttade in utan att ha sett den i förväg. Efter ett uppehåll på tio år från studier undrade jag hur det skulle gå, om alla kunskaper från gymnasiet fanns kvar.

– Det var väldigt tufft i början. Första året var svettigt. Men från första dagen kände jag att jag älskar den här utbildningen. Den var mer än jag förväntade mig, den är så intressant.

Helena går nu, våren 2022, sista terminen och gör sitt examensarbete på ingenjörs- och designföretaget Afry i Stockholm, där hon även gjorde en praktikperiod inom utbildningen.

– I mitt examensarbete gör jag beräkningar på hur mycket energi det går att spara med olika tjocklek av isolering och gör en livscykelanalys på isoleringsmaterialet och en jämförelse mellan hur mycket koldioxid som släpps ut för att ta fram isoleringsmaterialet i förhållande till den energivinst samt minskning av koldioxidutsläpp som blir när man isolerar med olika tjocklek av isolering. Detta gör jag på en förskolebyggnad i ett simuleringsprogram. Livscykelanalys är ett så viktigt tänk för alla branscher.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Det är allt det här med energifrågor och energiomställningen, det ligger i tiden. Du lär dig grunderna på utbildningen, och samtidigt ser du de problem som finns i samhället inom energi- och miljöområdena. Det finns också så många bra lärare på utbildningen, de älskar sitt ämne och det smittar av sig. Bäst är energikurserna och praktikkursen, vilken ger en mjuk övergång till arbetslivet.

Vad ska du göra när du är klar med utbildningen?

– Jag har faktiskt redan fått jobb, till en början över sommaren, där jag gör examensarbetet, sedan får jag se.

Vad har du för tips till andra som funderar på att söka till utbildningen?

Bara sök! Utbildningen är jätterolig och du kommer att hamna i en jätteintressant bransch där det händer mycket. Se till att hänga med från början när en ny kurs börjar. Skjut inte upp plugget, för då blir det tyngre att hänga med. Vill du verkligen klara utbildningen så gör du det om du lägger ner tid på det.

Läs mer om programmet Energiingenjör, 180 hp

Text: Solveig Klug
Foto: Privat

Publicerades: 2022-05-05