Helhetsperspektivet lockade till byggingenjörsprogrammet (Byggingenjör)

– Jag visste redan när jag var 15 år att jag ville bli byggingenjör. Men när jag sökte till gymnasiet valde jag naturprogrammet istället för teknikprogrammet för att få en bred utbildning som skulle ge mig chansen att studera vidare till allt från farmaceut till ingenjör.

Soheib Khaled
Från: Bor i Göteborg
Utbildning: Byggingenjör
Tidigare gjort: Läste naturprogrammet på gymnasiet och påbörjade en utbildning som VVS-ingenjör.

 

Vad är det bästa med Byggingenjörsprogrammet?

– Jag tycker att det är väldigt kul att jobba i CAD. Det är ett program där jag kan skapa 2D- och 3D-modeller av nästan vad som helst och sedan skriva ut dem till verkliga pappmodeller. Vi har redan hunnit lämna in två modeller digitalt och i papp. I och med att jag inte läste teknikprogrammet så fick jag aldrig jobba med CAD på gymnasiet. Som tur är fick jag en introduktion i det när jag studerade till VVS-ingenjör, så jag har ett litet försprång.

Vad tycker du om Borås som studentstad?

– Jag tycker att det finns väldigt mycket god mat att välja på bland restaurangerna. Men allt det andra som hör till studentlivet blir det nästan inget av, på grund av coronapandemin.

Du pendlar från Göteborg. Hur fungerar det?

­ – Det går jättebra faktiskt! Jag och några kompisar från programmet brukar samåka. Vi håller ihop, kan plugga och ha en skön paus för att tänka eller snacka av oss på vägen.

Vad tycker du om att vara student?

– Jätteskönt! Jag tycker det är så avslappnande att kunna tänka och plugga. Det gör mig glad att veta att jag lärt mig något, att jag klarat en utmaning. Dessutom har jag tid att jobba lite extra som bilmontör och jag tror att jag ska kunna få användning av min utbildning inom bilindustrin också.

Vad förvånade dig när du började på Högskolan i Borås?

– Att det var så stort! Det är lite som en labyrint men jag har börjat lära mig hur jag ska hitta!

Vad har du för planer efter examen?

– Först vill jag jobba och samla på mig erfarenhet som konstruktör. Jag har ett ganska stort kontaktnät med andra ingenjörer och vi pratar om att starta ett företag om några år. Jag hoppas att vi ska kunna bygga festlokaler för bröllop, förlovningar och andra familjefiranden.

Vad ser du för utmaningar nu när delar av undervisningen ges på distans?

– Jag tycker att matematiken blir svårare på distans. Men jag hoppas att de kurserna ska kunna genomföras på campus snart igen.

Läs mer

Läs mer om Byggingenjörsutbildningen, 180hp.

Text och Bild: Karolina Olga Nord

Publicerades: 2020-11-16 Uppdaterad: 2020-12-08