Praktiken på företaget perfekt möjlighet att tillämpa kunskaperna

Varför valde du att plugga till textilekonom?

– Jag hade en bild om att jag ville jobba inom textilindustrin, samtidigt som jag ville ha en bred grund att stå på för att kunna jobba med annat också. Utbildningen ges i Borås på Textilhögskolan. Textilekonom är det perfekta valet, för du får en utbildning i företagsekonomi, samtidigt som du får läsa något som är väldigt kul, vilket är mode och textil.

Direkt efter examen flyttade Alice ner till Köpenhamn för att göra ett halvårs praktik sommaren och hösten 2022 på företaget The Vintage Bar, en webbplattform för secondhand med kläder, men framför allt väskor.

– Jag var på deras e-handelsavdelning och fick jobba med deras webb, men även på deras operationsavdelning som håller på med logistik och värdekedjor. Där fick jag hjälpa till med allt från att ta fram produktbeskrivningar och göra kvalitetskontroller till att lägga upp på plattformen, berättar hon.

Fältstudiekurser för programstudenter

Textilhögskolan erbjuder fristående fältstudiekurser till programstudenter utanför själva utbildningsprogrammen, vilket gör det möjligt för studenterna att bredda och fördjupa sig inom något område kopplat till utbildningen.

– På fältstudiekursen lägger du upp studieplanen själv och efter praktiken skriver du en fältstudierapport, det är nästan som en liten uppsats. Du väljer själv vad du vill fördjupa dig kring. Det är också kul att kunna ge rapporten till företaget där du har gjort praktiken och visa vad du har gjort under tiden hos dem. Dels för att visa vad du har fått med dig för erfarenheter hos företaget, dels för att visa vad du har kunnat bidra med där, säger Alice Sigvant.

Hon tog också tillfället att söka stipendium för praktiken genom Erasmus+, vilket hjälpte till att dryga ut ekonomin utöver studiemedlen.

Vad tar du med dig från praktiken?

– Jag hade arbetat inom textilindustrin som säljare innan jag gjorde praktiken, men det är också en bra erfarenhet att jobba inne på ett kontor och se hur det fungerar där och inte bara se delen som säljare eller från skolbänken. Praktiken är en jättebra möjlighet att bygga på ditt CV och att få tillämpa det du har lärt dig under själva utbildningen.

Men pluggande är inte klart än för henne. Nu läser hon en masterutbildning i företagsekonomi med inriktning mot digitalisering på Copenhagen Business School.

Har du nytta av praktiken nu när du går masterutbildningen?

– Absolut. När vi på föreläsningarna pratar om företagsstrukturer och hur man ska tänka strategiskt, kan jag dra liknelser om det jag har sett under min praktiktid.

Hur ser dina planer ut framöver?

– Nu läser jag mastern och vid sidan om arbetar jag på ett företag som heter Pandora på deras global marketing-avdelning. Jag vill gärna fortsätta inom digital marknadsföring, men även med något där jag kan fokusera på hur man kan digitalisera modebranschen och hur man kan göra den mer hållbar med hjälp av digitala medel. När jag skrev min kandidatuppsats var jag i Sri Lanka och skrev om så kallad block chain-teknologi och hur man kan använda den i ett hållbarhetssyfte. Det tyckte jag var jätteintressant.

– Fast just nu jobbar jag mest med marknadsföring och det tycker jag också är jättekul.

(Block chain är en teknik som kan användas för att kunna spåra material genom hela produktionskedjan från tråd till plagg. Det är en digital lösning på många problem som textilbranschen har).

Vad har du för tips till andra som är intresserade av praktik genom Erasmus+ praktikstipendium?

– Sök! Kolla på LinkedIn och arbetsannonser. Det kan ställas höga krav, men tänk på att du ska vara praktikant för att lära dig, de kan inte ställa samma krav som på en anställd. Sök även om du inte når upp till alla kriterier.

Läs mer

Om Erasmus+ praktik

Om fältstudiekurser för programstudenter 

Textilekonomutbildningen, 180 hp