Erasmus+ praktik
Gör praktik utomlands och få stipendium med Erasmus+ praktik!
Som student vid Högskolan i Borås har du möjlighet att få stipendium för att genomföra 2 till 6 månaders praktik inom ramen för Erasmusprogrammet, i ett annat land i Europa som deltar i Erasmus+. Praktiken ska vara relevant för din utbildning och ge dig kunskaper som du kan använda i ditt framtida yrkesliv.


Tre sätt att göra Erasmus+ praktik
1. Praktiken ingår i utbildningsprogrammet. Praktiken görs i samband med en kurs inom ditt utbildningsprogram. Du får högskolepoäng om du blir godkänd på kursen. Du får praktiken erkänd i Diploma Supplement (ska anges vid examensansökan).
2. Praktiken är frivillig, utanför utbildningsprogrammet. Praktiken genomförs t.ex. under sommaruppehållet mellan två terminer. Praktiken ska vara relevant för din utbildning. Du får praktiken erkänd i Diploma Supplement (ska anges vid examensansökan).
3. Praktiken äger rum efter ditt utbildningsprogram, som ”recent graduate”. Du måste lämna in din ansökan under sista terminen på programmet medan du fortfarande är registrerad student. Du ansöker om examen så snart som möjligt efter utbildningsprogrammets slut. Praktiken ska vara relevant för din utbildning. Praktiken ska vara avslutad senast 12 månader efter utbildningsprogrammets sista terminsdag. Du kan inte få praktiken erkänd i Diploma Supplement.
Godkända praktikplatser
Du kan praktisera på företag/ organisationer som ligger i något av de godkända länderna.
Följande organisationer är inte godkända för Erasmus+ praktik:
- EU-institutioner eller andra EU-organ
- Organisationer som hanterar EU-program
- Lärosäten som huvudsakligen finansieras av EU-medel
Godkända länder
I Erasmus+ deltar alla EU:s medlemsländer, Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Turkiet.
Vi tar inte emot ansökningar om praktik i länder/områden för vilka det finns en pågående avrådan från resa från UD som innebär att Kammarkollegiets studentförsäkring blir ogiltig. Information om reseavrådan på UD:s webbplats.
Storbritannien
Storbritannien deltar i Erasmus+ t.o.m. call 2020, det sista projektet inom "gamla" Erasmusprogrammet.
VT22 är sista terminen vi tar emot ansökningar för praktik i Storbritannien och vi gör det så länge vi har stipendier kvar inom call 2020. Om stipendierna inom call 2020 tar slut kan vi inte godkänna nya ansökningar, även om de skickas in under VT22. Fr.o.m. ansökningsomgång HT22 kommer vi inte längre ta emot ansökningar om praktik i Storbritannien.
En praktik i Storbritannien måste avslutas senast 15 april 2023.
Efter 31 december 2020 krävs visum för svenska studenter som vill göra Erasmus+ praktik i Storbritannien. Innan studenten kan ansöka om visum behöver högskolan ansöka om ett så kallat sponsorskap från British Council (Certificate of Sponsorship) för deltagarens räkning som sedan behövs till själva visumansökan. Att ansöka om Certificate of Sponsorship och visum är en tidskrävande process.
Den normala deadlinen för att ansöka om praktik gäller inte för ansökningar om praktik i Storbritannien. Vid ansökan om praktik Storbritannien måste ansökan inkomma senast 4 månader innan planerat startdatum.
Studenter som ansöker om praktik i Storbritannien behöver i sin ansökan skicka med ett särskilt intyg där relevant person från studentens program beskriver på vilket vis praktiken är relevant för studentens utbildning. Mall för intyget hittar du längre ned på sidan under rubriken "ansökningsformulär".
Information om visum på brittiska myndigheternas webbplats Information om Certificate of Sponsorship på UK Erasmus webbplats
Finansiering
Stipendiet är finansierat av EU och är ett bidrag som är avsett att täcka merkostnader i samband med utlandsvistelsen. 70% av stipendiet utbetalas i anslutning till praktikstart och resterande 30% betalas ut efter praktiken har avslutats. Det är möjligt att motta Erasmus+ praktikstipendium samtidigt som du mottar CSN.
För närvarande är stipendienivåerna följande:
Grupp 1: 655 EUR per månad (30 dagar)
Danmark, Finland, Irland, Island, Lichtenstein, Luxemburg, Norge, Storbritannien
Grupp 2: 595 EUR per månad (30 dagar)
Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Malta, Makedonien, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern.
Dessa nivåer gäller för praktik inom projekt 19-22 samt 20-23.
Vid övergång till nyare projekt kan andra stipendiebelopp bli aktuella. En sådan övergång kan komma att ske under ansökningsomgång VT2022. Det kan innebära att studenter får olika stipendiebelopp beroende på när de skickar in sin ansökan, eftersom vi behöver använda upp gamla medel innan vi börjar använda medel från nyare projekt.
Stöd vid funktionsvariation
Om du har en funktionsvariation och vill göra en Erasmus+ praktik är det viktigt att du i mycket god tid kontaktar samordnare för pedagogiskt stöd för att se över vilket stöd du kan komma att behöva under praktiken och utlandsvistelsen. Gör detta redan när du börjar fundera på en praktik utomlands.
Det finns möjlighet för högskolan att ansöka om extra medel från Erasmus+ för studenter med funktionsvariation som är i behov av stöd under praktiken som innebär ökade omkostnader för studenten eller högskolan. En sådan ansökan görs av International Office i samråd med samordnare för pedagogiskt stöd och studenten.
Vid frågor om pedagogiskt stöd är du välkommen att kontakta högskolans samordnare för pedagogiskt stöd.
Vid alla andra frågor som rör Erasmus+ praktik är du välkommen att kontakta International Office.
Praktik under coronapandemin
Till följd av coronapandemin tillåter Erasmusprogrammet just nu fler former av mobilitet när så krävs på grund av pandemin:
- Fysisk mobilitet: du är fysiskt på plats i värdlandet och praktiserar online och/eller på plats på mottagande organisation. Du får stipendium.
- Virtuell mobilitet: du praktiserar på distans från ett annat land än värdlandet. Praktiken sker online. Du får inte stipendium.
- Blandad mobilitet: en mix av fysisk och virtuell mobilitet. Du startar mobiliteten virtuellt för att sedan åka till värdlandet om/när situationen är mer stabil. Du får stipendium för den fysiska mobiliteten. Du får inte stipendium för den virtuella mobiliteten.
Du anger vilken form av mobilitet du planerar att göra i ansökningsformuläret.
Notera att dessa regler kan ändras av kommissionen beroende på hur pandemin utvecklar sig framöver.
Krav
- Du ska vara registrerad student på en kurs inom ett utbildningsprogram på kandidat- eller masternivå vid Högskolan i Borås vid ansökningstillfället.
- För praktik efter utbildningsprogrammet (”recent graduate”) måste du lämna in din ansökan om praktik under utbildningsprogrammets sista termin, det vill säga medan du fortfarande är registrerad student på en kurs inom ett utbildningsprogram.
- Du ska ha en praktikplats.
- Du ska praktisera på heltid.
- Du ska bo i praktiklandet under hela praktikperioden (undantag virtuell mobilitet på grund av coronapandemin).
- Praktiklandet ska vara ett land som deltar i Erasmus+ (ej Sverige).
- Praktiklandet ska vara ett annat land än det du bor i under dina studier.
- Praktiken ska pågå under minst 2 månader och max 6 månader.
- Perioden för praktiken ska vara sammanhängande och förläggas vid en och samma praktikplats.
- Du får inte ha något annat stipendium finansierat av EU under samma tidsperiod.
- Om du tidigare har gjort Erasmuspraktik- eller studier på samma utbildningsnivå får inte den sammanlagda tiden bli mer än 12 månader (360 dagar).
- Du ska, om praktiken inte görs i samband med en kurs som ingår i ditt utbildningsprogram, ha minst 30 godkända högskolepoäng vid Högskolan i Borås vid ansökningstillfället.
- Du kan ej göra praktik under pågående studieuppehåll.
Ansökningsdatum och deadline
Vi tar emot ansökningar löpande mellan följande datum:
Vårtermin 2022: 2022-01-17 till 2022-06-03
Hösttermin 2022: 2022-08-29 till 2022-11-25
Vi måste motta din ansökan inom ansökningsperioden och senast 1 månad innan planerat startdatum.
Exempel: Om du vill starta praktiken 15 Oktober måste vi motta din ansökan senast 15 September.
Om du ska börja praktiken om mindre än en månad, eller redan har påbörjat praktiken, så kan du inte ansöka om Erasmus+ praktik. Hela praktiken måste kunna genomföras som Erasmus+ Praktik.
Obs! vid ansökan om praktik i Storbritannien gäller senast 4 månader innan planerat startdatum för alla studenter, se mer information högre upp under fliken "Godkända länder".
Ansökan
För att ansöka behöver du lämna in ett ifyllt ansökningsformulär, undertecknat av dig själv och någon från din utbildning. Din utbildning behöver intyga att praktiken är relevant för dina studier och i linje med ditt utbildningsprogram. Vem från din utbildning som kan underteckna din ansökan beror på inom vilket område du studerar.
Följande kan skriva under en ansökan om Erasmus+ praktik:
- Studenter inom Ekonomi, Teknik (inklusive textilteknik), Bibliotek, Information, Pedagogik eller IT: Kursansvarig (om du gör praktiken i samband med en kurs), programansvarig eller studierektor.
- Studenter inom Textil: Internationell koordinator för textil, kursansvarig (om du gör praktiken i samband med en kurs), programansvarig eller studierektor.
- Studenter inom Vård: Internationell koordinator för vård, kursansvarig (om du gör praktiken i samband med en kurs) eller internationell samordnare för akademin för vård, arbetsliv och välfärd.
- Studenter inom Arbetsliv och välfärd: Programansvarig.
Ansökan ska mailas som PDF till exchange@hb.se
Studenter som ansöker om praktik i Storbritannien behöver till sin ansökan bifoga ett intyg (se mall nedan under rubriken "ansökningsformulär" nedan) där relevant person från studentens utbildningsprogram beskriver på vilket vis praktiken är relevant för studentens utbildning.
Ansökningsformulär
Intyg att bifoga till ansökan vid praktik i Storbritannien (pdf)
Urvalskriterier
Ansökningar beviljas utefter principen "först till kvarn".
Om det skulle bli ont om stipendiemedel kan vi komma att införa ett ansökningsstopp för studenter som redan har deltagit i Erasmus+ på samma utbildningsnivå för att möjliggöra för så många som möjligt att delta.
Vid beviljad ansökan
Om din ansökan blir beviljad kommer du att behöva lämna in nedan. Mallar för dokumenten samt mer information skickas till studenter vars ansökan blivit beviljad.
Innan praktikstart
Learning agreement - before the mobility. Dokumentet beskriver praktikens upplägg och innehåll. Det ska godkännas och undertecknas av dig själv, praktikplatsen samt ansvarig person från din utbildning (vanligtvis proprefekt).
Grant Agreement. Stipendieavtal mellan dig och Högskolan i Borås.
Utbetalningsorder.
Språktest 1. Som Erasmuspraktikant ska du genomföra ett språktest i det huvudsakliga arbetsspråket för praktiken i Online Lingustic Support..
Mallar för dokumenten samt mer information skickas till studenter vars ansökan blivit beviljad.
Språkkurs. Det finns möjlighet att gå en språkkurs i Online Linguistic Support, antingen i arbetsspråket och/eller språket som talas i värdlandet.
Grönt Erasmus+. Miljömässigt hållbara projekt är en av Erasmus+ prioriteringar för Erasmus+ programmet från och med 2021. Läs mer och ta del av tips och inspiration om hur du kan göra ditt Erasmus+ utbyte mer hållbart på Universitets- och högskolerådets webbplats.
Under praktiken
Learning agreement – during the mobility. Ska lämnas in om det uppstår förändringar i praktikens innehåll. Används endast vid behov. Ska undertecknas av dig, praktikplatsen samt ansvarig person från din utbildning.
Efter praktiken
Learning agreement – after the mobility. Ska lämnas in efter praktikslut, undertecknad av praktikplatsen. Dokumentet är en uppföljning av det Learning agreement som gjordes innan praktikstart. Det är också en bekräftelse om att du har befunnit dig på praktikplatsen som planerat.
Språktest 2. Efter praktikslut ska du göra ett andra språktest i Online Linguistic Support.
Deltagarrapport. Efter praktikslut kommer du att behöva fylla i en deltagarrapport från EU. Inbjudan till att fylla i rapporten kommer automatiskt att skickas till den e-postadress du angav i ansökningsblanketten och ska fyllas i senast 30 dagar efter att du har mottagit den.