Erasmus+ praktik
Gör praktik utomlands och få stipendium med Erasmus+ praktik!
Som student vid Högskolan i Borås har du möjlighet att ansöka om stipendium för att genomföra 2 till 12 månaders praktik inom ramen för Erasmusprogrammet, i ett annat land i Europa som deltar i Erasmus+. Praktiken ska vara relevant för din utbildning och ge dig kunskaper som du kan använda i ditt framtida yrkesliv.
Om du har frågor om Erasmus+ praktik är du välkommen att kontakta exchange@hb.se .


Tre sätt att göra Erasmus+ praktik
- Praktiken ingår i utbildningsprogrammet. Praktiken görs i samband med en kurs inom ditt utbildningsprogram. Du får högskolepoäng om du blir godkänd på kursen. Du får praktiken erkänd i Diploma Supplement (ska anges vid examensansökan).
- Praktiken är frivillig. Praktiken genomförs t.ex. under sommaruppehållet mellan två terminer. Praktiken ska vara relevant för din utbildning. Du får praktiken erkänd i Diploma Supplement (ska anges vid examensansökan).
- Praktiken äger rum efter ditt utbildningsprogram, som ”recent graduate”. Du måste lämna in din ansökan under sista terminen på programmet medan du fortfarande är registrerad student. Du ansöker om examen så snart som möjligt efter utbildningsprogrammets slut. Praktiken ska vara relevant för din utbildning. Praktiken ska vara avslutad senast 12 månader efter utbildningsprogrammets sista terminsdag. Du kan inte få praktiken erkänd i Diploma Supplement.
Godkända praktikplatser
Du kan praktisera på företag/ organisationer som ligger i något av de godkända länderna.
Följande organisationer är inte godkända för Erasmus+ praktik:
- EU-institutioner eller andra EU-organ
- Organisationer som hanterar EU-program
- Lärosäten som huvudsakligen finansieras av EU-medel
Godkända länder
I Erasmus+ deltar alla EU:s medlemsländer, Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Turkiet.
Schweiz och Storbritannien deltar inte i Erasmus+.
Vi tar inte emot ansökningar om praktik i länder/områden för vilka det finns en pågående avrådan från resa från UD som innebär att Kammarkollegiets studentförsäkring blir ogiltig.
Stipendium
Stipendiet är finansierat av EU och är ett bidrag som är avsett att täcka merkostnader i samband med utlandsvistelsen. 70% av stipendiet utbetalas i anslutning till praktikstart och resterande 30% betalas ut när praktiken har avslutats. Det är möjligt att motta stipendiet samtidigt som du mottar CSN.
För praktik som avslutas senast 2023-09-15 är stipendienivåerna för närvarande 550-660 Euro per månad.
För praktik som avslutas tidigast 2023-09-16 är stipendienivåerna för närvarande 610-660 Euro per månad.
Vi behöver använda upp medel från äldre projekt innan vi börjar använda medel från nyare projekt. Vid övergång till nyare projekt kan andra stipendiebelopp bli aktuella. Det kan innebära att studenter får olika stipendiebelopp beroende på när de skickar in sin ansökan och när praktiken ska avslutas. En sådan övergång kan komma att ske under ansökningsomgång VT2023.
Extra stipendium för miljövänligt resande
Studenter vars resa till och från värdlandet genomförs till största del med ett miljövänligt färdmedel får ett tillägg till sitt stipendium. Det räcker inte att resa endast en väg miljövänligt utan det är den sammanlagda resan som räknas. Tillägget är i form av:
- Engångsbelopp à 50 euro
- Stipendium för upp till 2 extra resdagar per resa, max 4 resdagar totalt.
Godkända färdsätt för miljövänligt resande samt godkända intyg:
- Tåg (kopia på biljett)
- Buss (kopia på biljett)
- Delad bil - minst två personer som samåker (kopia på kvitto från tankstation, kvitto för hyrbil (om aktuellt), kvitto för vägavgifter (om aktuellt), samt uppgift om hur många som åkte i bilen)
- Om du har angett att mer än en resdag ska du även skicka in kopia på kvitto/bokning för logi som visar att en övernattning har ägt rum.
- Observera att båt inte räknas som miljövänligt färdsätt.
Om du ska resa grönt och vill ha extra stipendium ska du ange det på ansökningsblanketten. Intyg ska skickas in efter att resan har ägt rum.
Observera att studentförsäkringen ”student UT” från Kammarkollegiet endast gäller vid direkt resa mellan Sverige och värdlandet. Om du inte reser så direkt som möjligt till värdlandet, t.ex. om du väljer ett senare tågbyte för att ha tid att se dig omkring i ett annat land du passerar på vägen eller för att övernatta på vägen till värdlandet, så måste du se till att du har ett eget försäkringsskydd för själva resan.
Extra stipendium för studenter som har barn
Studenter som har minderårigt/a barn får ett tillägg till sitt stipendium. Tillägget är 250 Euro per månad. Barnet/barnen behöver inte följa med utomlands. Du får inte högre eller dubbelt tillägg om du har fler barn. Om du tillhör denna grupp och vill ha möjlighet att få extra stipendium behöver du lämna in intyget ”familjebevis” (beställs från Skatteverket) som visar att du har barn.
Intyget ska lämnas in personligen eller skickas in per post i samband med att ansökan lämnas in. Det ska inte mailas in.
Intyg kan lämnas direkt till:
Jessica Gustafsson – arbetsrum B311.
Ashley Mansk – arbetsrum B317.
Intyg kan skickas in per post till:
Högskolan i Borås
International Office
Jessica Gustafsson
50190 Borås
Du får inte dubbelt tillägg om du har en funktionsvariation och har barn.
Extra stipendium för studenter som har en långvarig eller permanent funktionsvariation
Stäng Extra stipendium för studenter som har en långvarig eller permanent funktionsvariation
Studenter som har en permanent eller långvarig (minst 6 månader) funktionsvariation får ett tillägg till sitt stipendium. Tillägget är 250 Euro per månad. Det behöver inte finnas kostnader kopplade till din funktionsvariation för att du ska kunna få detta tillägg. Om du tillhör denna grupp och vill ha möjlighet att få extra stipendium behöver du lämna in ett intyg som visar att du har en funktionsvariation. Vilken funktionsvariation du har behöver inte framgå av intyget.
Intyget ska lämnas in personligen eller skickas in per post i samband med att ansökan lämnas in. Det ska inte mailas in.
Godkända intyg är:
- NAIS-besked från HB (ska användas i första hand)
- Intyg från kommun varifrån du får stöd för din funktionsvariation
- Intyg från läkare
Intyg kan lämnas direkt till:
Jessica Gustafsson – arbetsrum B311.
Ashley Mansk – arbetsrum B317.
Intyg kan skickas in per post till:
Högskolan i Borås
International Office
Jessica Gustafsson
50190 Borås
Du får inte dubbelt tillägg om du har en funktionsvariation och har barn.
Stöd vid funktionsvariation
Om du har en funktionsvariation och vill göra en Erasmus+ praktik är det viktigt att du i mycket god tid kontaktar samordnare för pedagogiskt stöd för att se över vilket stöd du kan komma att behöva under praktiken och utlandsvistelsen. Gör detta redan när du börjar fundera på en praktik utomlands.
Det finns möjlighet att få extra stipendium vid funktionsvariation (se mer under rubriken "Extra stipendium för studenter som har en långvarig (minst 6 månader) eller permanent funktionsvariation"). Om du får extra stipendium ska kostnader som uppstår till följd av funktionsvariationen i första hand bekostas med det extra stipendiet. Om kostnaderna överstiger det beloppet finns det möjlighet att ansöka om extra medel från Erasmus+. En sådan ansökan görs av International Office i samråd med samordnare för pedagogiskt stöd och studenten.
Vid frågor om pedagogiskt stöd är du välkommen att kontakta högskolans samordnare för pedagogiskt stöd.
Vid alla andra frågor som rör Erasmus+ praktik är du välkommen att kontakta International Office.
Krav
- Du ska vara registrerad student på en kurs inom ett utbildningsprogram på kandidat- eller masternivå vid Högskolan i Borås vid ansökningstillfället.
- För praktik efter utbildningsprogrammet (”recent graduate”) måste du lämna in din ansökan om praktik under utbildningsprogrammets sista termin, det vill säga medan du fortfarande är registrerad student på en kurs inom ett utbildningsprogram.
- Du ska ha en praktikplats.
- Du ska praktisera på heltid. Med heltid menas det som är standard heltid vid mottagande organisation men minst 32h per vecka.
- Du ska bo i praktiklandet under hela praktikperioden.
- Praktiklandet ska vara ett land som deltar i Erasmus+ (ej Sverige).
- Praktiklandet ska vara ett annat land än det du bor i under dina studier.
- Praktiken ska pågå under minst 2 månader och max 12 månader.
- Perioden för praktiken ska vara sammanhängande och förläggas vid en och samma praktikplats.
- Du får inte ha något annat stipendium finansierat av EU under samma tidsperiod.
- Om du tidigare har gjort Erasmuspraktik- eller studier på samma utbildningsnivå får inte den sammanlagda tiden bli mer än 12 månader (360 dagar).
- För studenter på kandidatnivå: Om praktiken inte görs i samband med en kurs som ingår i ditt utbildningsprogram ska du ha minst 30 godkända högskolepoäng vid Högskolan i Borås i ladok vid ansökningstillfället. (uppdaterat 2023-04-17)
- Du kan ej göra praktik under pågående studieuppehåll.
Ansökningsdatum och deadline
Vi tar emot ansökningar löpande mellan följande datum:
Vårtermin 2023: 2023-01-16 till 2023-06-02
Hösttermin 2023: 2023-08-28 till 2023-11-27
Vi måste motta din ansökan inom ansökningsperioden och senast 1 månad innan planerat startdatum.
Exempel: Om du vill starta praktiken 15 Oktober måste vi motta din ansökan senast 15 September. Om du ska starta praktiken i januari/februari eller juli/augusti/september behöver du alltså vara ute i extra god tid.
Om du ska börja praktiken om mindre än en månad, eller redan har påbörjat praktiken, så kan du inte ansöka om Erasmus+ praktik. Hela praktiken måste kunna genomföras som Erasmus+ Praktik.
Ansökan
För att ansöka behöver du lämna in ett ifyllt ansökningsformulär, undertecknat av dig själv och någon från din utbildning. Din utbildning behöver intyga att praktiken är relevant för dina studier och i linje med ditt utbildningsprogram. Vem från din utbildning som kan underteckna din ansökan beror på inom vilket område du studerar.
Följande kan skriva under en ansökan om Erasmus+ praktik:
- Studenter inom Ekonomi, Teknik (inklusive textilteknik), Bibliotek, Information, Pedagogik eller IT: Kursansvarig (om du gör praktiken i samband med en kurs), programansvarig eller proprefekt.
- Studenter inom Textil: Internationell koordinator för textil, kursansvarig (om du gör praktiken i samband med en kurs), programansvarig eller proprefekt.
- Studenter inom Vård: Internationell koordinator för vård, kursansvarig (om du gör praktiken i samband med en kurs) eller internationell samordnare för akademin för vård, arbetsliv och välfärd.
- Studenter inom Arbetsliv och välfärd: Programansvarig.
Ansökan ska mailas som PDF till exchange@hb.se
Ansökningsformulär
Application Form Erasmus+ traineeship Spring Semester 2023.pdf
OBS! Ladda ner formuläret och fyll i det. Skriv inte svar som kräver scrollning i svarsrutan.
Urvalskriterier
Ansökningar beviljas utefter principen "först till kvarn".
Om det skulle bli ont om stipendiemedel kan vi komma att införa ett ansökningsstopp för studenter som redan har deltagit i Erasmus+ på samma utbildningsnivå för att möjliggöra för så många som möjligt att delta.
Vid beviljad ansökan
Om din ansökan blir beviljad kommer du att behöva lämna in nedan. Mallar för dokumenten samt mer information skickas till studenter vars ansökan blivit beviljad.
Innan praktikstart
Learning agreement - before the mobility. Dokumentet beskriver praktikens upplägg och innehåll. Det ska godkännas och undertecknas av dig själv, praktikplatsen samt ansvarig person från din utbildning (vanligtvis proprefekt).
Grant Agreement. Stipendieavtal mellan dig och Högskolan i Borås.
Utbetalningsorder.
Språktest. Som Erasmuspraktikant ska du genomföra ett språktest i det huvudsakliga arbetsspråket för praktiken online. Det finns möjlighet att gå en språkkurs i arbetsspråket och/eller språket som talas i värdlandet.
Mallar för dokumenten samt mer information skickas till studenter vars ansökan blivit beviljad.
Grönt Erasmus+. Miljömässigt hållbara projekt är en av Erasmus+ prioriteringar för Erasmus+ programmet från och med 2021. Läs mer och ta del av tips och inspiration om hur du kan göra ditt Erasmus+ utbyte mer hållbart på Universitets- och högskolerådets webbplats.
Under praktiken
Learning agreement – during the mobility. Ska lämnas in om det uppstår förändringar i praktikens innehåll. Används endast vid behov. Ska undertecknas av dig, praktikplatsen samt ansvarig person från din utbildning.
Efter praktiken
Learning agreement – after the mobility. Ska lämnas in efter praktikslut, undertecknad av praktikplatsen. Dokumentet är en uppföljning av det Learning agreement som gjordes innan praktikstart. Det är också en bekräftelse om att du har befunnit dig på praktikplatsen som planerat.
Deltagarrapport. Efter praktikslut kommer du att behöva fylla i en deltagarrapport från EU. Inbjudan till att fylla i rapporten kommer automatiskt att skickas till den e-postadress du angav i ansökningsblanketten och ska fyllas i senast 30 dagar efter att du har mottagit den.