Huvudmeny

Forsknings­podden

Forskningspodden

Forskningspodden

En podcast från Högskolan i Borås där våra forskare ger svar på och diskuterar aktuella forskningsfrågor. Under våren 2017 sänder vi fem avsnitt.

Du kan lyssna på podden direkt här på webbplatsen eller via iTunes. Hör gärna av dig med tips, frågor och synpunkter till kommunikation@hb.se.Bild: Nicklas Salomonson

Avsnitt 5 2017. Att jobba med jobbiga kunder


Respektlöshet, trakasserier, fylla, oartighet eller kriminellt beteende - kunder kan verkligen vara jobbiga. Nicklas Salomonson, docent i företagsekonomi, har forskat kring hur kunder beter sig och hur personalen hanterar dem när de blir besvärliga.


Forskningspodden, Avsnitt 5 2017. Att jobba med jobbiga kunder, på Libsyn (extern länk)Bild: Viktor Aldrin

Avsnitt 4 2017. Skola, tradition och religion – olika synsätt som krockar


Viktor Aldrin, universitetslektor i SO-didaktik, är expert på hur kristendom praktiseras och hur lärare undervisar i religion. Han forskar just nu om skolavslutningar i kyrkan, ett hittills outforskat område. I podden diskuterar han bland annat om hur hans nya läromedel i religion kan bidra till respekt och intresse för religiösa.


Forskningspodden, Avsnitt 4 2017. Skola, tradition och religion – olika synsätt som krockar, på Libsyn (extern länk)Bild: Nils-Krister Persson.

Avsnitt 3 2017. Kan smarta textilier förändra samhället?


Nils-Krister Persson, docent inom Smart Textiles, renar vatten och bygger muskler med och av textil. Han berättar om möjligheterna med smarta textilier.


Forskningspodden, avsnitt 3, 2017: "Kan smarta textilier förändra samhället?" på Libsyn (extern länk)Avsnitt 2 2017. "Rädslan är barnets värsta fiende"

Barn är kompetenta och kan berätta om sina upplevelser. Det berättar Katarina Karlsson, universitetslektor i vårdvetenskap, som i sin forskning fokuserar på små barn och gör deras röst hörd.

Hon har studerat hur barn mellan 3-7 år upplever nålstick inom vården och vilket stöd de behöver från sjuksköterskor och föräldrar. Gäst är Merja Vantaa Benjaminsson, barnsjuksköterska på barn-och ungdomskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) som berättar hur forskningsresultaten används på sjukhuset.


Forskningspodden, avsnitt 2, 2017: "Rädslan är barnets värsta fiende" på Libsyn (extern länk)Bild: Fredrik Ståhl.

Avsnitt 1 2017. Nyckeln till ett långt liv


En gammal människa som är frisk. Är det tack vare personens livsstil eller beror det på generna? Just nu analyserar Fredrik Ståhl och hans forskarkollegor vid högskolorna i Borås och Skövde 400 salivprover och enkätsvar för att ta reda på svaret på de här frågorna. I första avsnittet av vårens säsong av Forskningspodden berättar han om bakgrunden till projektet och hur långt de har kommit hittills. Han berättar också om sin ytterst personliga anknytning till projektet.


Forskningspodden, avsnitt 1, 2017: "Nyckeln till ett långt liv" på Libsyn (extern länk)