Plan för en diskrimineringsfri organisation

Den 1 mars 2022 fattade rektor beslut om Plan för en diskrimineringsfri organisation, Högskolan i Borås. I planen beskrivs hur högskolans arbete planeras, organiseras och genomföras utifrån diskrimineringslagens krav på högskolan som arbetsgivare och utbildningsanordnare.

Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivaren arbeta med aktiva åtgärder för att förebygga och förhindra diskriminering, sexuella trakasserier, trakasserier, repressalier samt att genom aktiva åtgärder främja jämställda villkor. Som utbildningsanordnare har högskolan enligt denna lag ett särskilt ansvar för att inte studenter eller sökande blir utsatta för diskriminering sexuella trakasserier, trakasserier eller repressalier.

På diskrimineringsombudsmannens webb kan du läsa om arbetsgivarens ansvar för arbete med aktiva åtgärder

För Högskolan i Borås gäller

nolltolerans mot all form av diskriminering mot medarbetare och studenter. Arbetet för en diskrimineringsfri organisation ska ske genom ett aktivt och främjande arbete där alla har kunskap om vad som menas med diskriminering, sexuella trakasserier, trakasserier samt hur man går tillväga vid händelser av diskriminering och hur ansvariga ska hantera förekomst av diskriminering, sexuella trakasserier och trakasserier. Det aktiva och främjande arbetet följer högskolans struktur i SAM årshjul.

Anmäl

Om du upplever att du har blivit utsatt för diskriminering kan du göra en formell anmälan till högskolan. Använd anmälningsformulär som finns på webbsidan Anmälan/klagomål mot högskolan.

Organisering och genomförande

Handlingsplan 2022–2023 för en diskrimineringsfri organisation

Två representativa arbetsgrupper har under våren 2022 genomfört en bred riskundersökning och till den tagit fram en handlingsplan som gäller under 2022–2023 som har beslutats av rektor. 

Ladda ner Handlingsplan 2022–2023 för en diskrimineringsfri organisation (pdf)

Mål 2022–2024 för en diskrimineringsfri organisation

Arbetsgrupperna har utifrån riskundersökning arbetat fram mål för 2022–2024 för en diskrimineringsfri organisation. Målen utgår från diskrimineringslagens krav på högskolan vad gäller att genomföra aktiva åtgärder för jämställda villkor.

Ladda ner Mål 2022–2024 för en diskrimineringsfri organisation (pdf)

Planering och uppföljning

Övergripande planering och uppföljning sker i Central arbetsmiljökommitté och lokal planering och uppföljning sker i lokala arbetsmiljökommittéer.

Ansvar för genomförande och redovisning utifrån årlig handlingsplan

Rektor är ansvarig på högskoleövergripande nivå. Akademichef, förvaltningschef, chef för Forskning och innovation samt stabschef  är ansvariga lokalt inom respektive verksamhet.

Stöd

HR stödjer arbetet med planering, genomförande, redovisning och uppföljning.

Rådgivande organ för uppdrag som utbildningsanordnare

Studiemiljörådet är rådgivande organ samt medverkar vid planering och uppföljning.

SAM-årshjul

I SAM-årshjul planläggs de aktiviteter som sker återkommande, exempelvis planläggning, uppföljning, utbildning och introduktion.

Jämställdhetsintegrering

Förutom det lagstyrda arbetet har också högskolor och universitet uppdrag genom regleringsbrev att arbeta med jämställdhetsintegrering i syfte att bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen.

Uppdraget i regleringsbrevet för 2022 innebär att högskolor och universitet får ett förnyat och förlängt uppdrag och högskolan kommer under året att påbörja ett arbete för att redovisa inriktningen för det fortsatta arbetet med jämställdhetsintegrering för åren 2023–2025.

Detta redovisas till Regeringskansliet i september 2022. I samband med utvärdering av planen för en diskrimineringsfri organisation tar högskolan ställning till hur organiseringen av jämställdhetsintegreringsarbetet ska se ut.