Rise and shine med biblioteket

Rise and shine är en serie korta presentationer som biblioteket erbjuder till forskare och doktorander i första hand. Presentationerna är ibland mer övergripande i syfte att ge en överblick av ett visst ämne och ibland lite mer konkreta i syfte att ge kunskap om funktioner eller processer. Tanken är dock att de alltid ska vara intressanta och användbara för dig som forskare eller doktorand. 

Om du inte har möjlighet att delta på någon av de tider som erbjuds kan du istället höra av dig till biblioteket, så kan vi boka in ett möte med dig, din forskargrupp eller kanske din institution. Vi kommer gärna, hör av dig så planerar vi in något! Då bestämmer du om presentationen ska hållas på svenska eller engelska. Skicka ett mail till biblioteket@hb.se.

Tid: 08:15 – 08:35 (med tid för frågor efteråt för den som vill)
Zoom: https://hb-se.zoom.us/j/66640642560 (SSO-inloggning med HB-konto krävs)
Språk: Se informationen om varje presentation för uppgift om språk
Anmälan:
Ingen anmälan krävs

Program våren 2023

Under våren erbjuds 16 olika presentationer. Vissa av dem på svenska, men flertalet är på engelska. Alla presentationer går också att boka på valbar tid, se information ovan. 

Samtliga tillfällen finns även publicerade i kalendariet på webben.

Januari

Tisdag 24 januari: Verktyg för att välja tidskrift

Verktyg för att välja tidskrift är lite som dejtingappar, de matchar artikelmanuskript med tidskrifter att publicera i. I denna Rise and shine får du en genomgång av både förlagsägda och oberoende verktyg.

Språk: Engelska

Februari

Onsdag 1 februari: Pearl growing – så hittar du mer information utifrån bästa artikeln

Har du hittat en intressant artikel som är mycket användbar i din forskning? Vi visar hur du kan utgå från den för att hitta mer material.

Språk: Svenska

Fredag 10 februari: Analysera dig själv – eller någon annan

I citeringsdatabaserna Scopus och Web of Science kan du göra en hel del analyser av publikationer och författare. Du kan få koll på din egen publicering, på din forskargrupps publicering, eller på en opponents eller möjlig samarbetspartners publicering.

Språk: Svenska

Tisdag 14 februari: Utforska forskningslandskapet med literature mapping tools

Det finns en del verktyg för att hjälpa dig att kartlägga ditt forskningsområde. Denna Rise and shine fokuserar på några av dessa.

Språk: Engelska

Tisdag 21 februari: Lär känna DORIS

I DORIS kan vi registrera metadata om våra forskningsprojekt och forskningsdata. Kom för en genomgång med biblioteket!

Språk: Engelska

Tisdag 28 februari: Databaser att publicera forskningsdata i... för olika ämnen

Letar du efter ett ställe att registrera metadata om dina forskningsdata eller datasets? Biblioteket erbjuder en introduktion till några olika ställen.

Språk: Engelska

Mars

Onsdag 8 mars: Kom igång med EndNote

Har du funderat på att börja använda referenshanteringsprogrammet EndNote? Här ges en kort introduktion i vad programmet är och kan hjälpa till med.

Språk: Engelska

Tisdag 14 mars: Tvivelaktig publicering

Den vetenskapliga publiceringsmodellen är under stor förändring, vilket har lett till att oseriösa aktörer dykt upp. På vilket sätt undviker du fällorna med att publicera i tvivelaktiga tidskrifter? Biblioteket reder ut!

Språk: Engelska

Onsdag 22 mars: Fokusera och planera din informationssökning

Få koll på informationssökningsprocessen! Vi tipsar om strategier och verktyg från inledande sondering av ämnesområde till genomtänkt "slutsökning".

Språk: Svenska

Onsdag 29 mars: Vässa dina sökfärdigheter med boolesk söklogik

Svårt att hitta rätt när du söker artiklar och annat ? Vi visar några knep och användbara sökstrategier.

Språk: Svenska

April

Tisdag 4 april: Vem äger din artikel? Om copyright och creative commons licenser

Publiceringslicenser är det som bestämmer om och hur författarna får dela en PDF av sin artikel på Researchgate, eller återanvända en artikel i en bok eller avhandling. Den här presentationen ger en snabb överblick av vilka rättigheter som författaren överför till förlaget med en Copyright Transfer Agreement, och hur de olika Creative Commons licenserna (som används vid publicering med öppen tillgång) funkar.

Språk: Engelska

Onsdag 12 april: H-index och andra indikatorer – vad betyder dom?

När forskning och forskare ska beskrivas är det inte ovanligt att bibliometriska mått som H-index och Impact Factor förekommer. Men vad betyder de här måtten egentligen?

Språk: Svenska

Onsdag 19 april: Read- and publishavtal – när är det gratis och när kostar det att publicera sig?

Biblioteket betalar för avtal med förlag där många tusen tidskrifter ingår. Det innebär att det finns en god chans att du kan publicera en artikel öppet tillgänglig utan att betala för det. Men när och hur kan använda avtalen, och när måste du betala? Denna omgång av Rise & Shine ser till att förklara det och mer därtill!

Språk: Engelska

Maj

Tisdag 9 maj: Hantera dina forskningsdata

En del av öppen vetenskap är krav att beskriva och hantera forskningsdata på ett systematiskt sätt under en forskningsprocess. Under denna presentation går vi igenom några exempel på datahanteringsplaner som hjälper till att beskriva och hantera forskningsdata.

Språk: Engelska

Onsdag 17 maj: Referera korrekt – undvik plagiering

Denna Rise and shine fokuserar på referenser så att du kan undvika plagiering. Hur refererar man korrekt? Vilka olika sätt finns det och vad säger referenserna oss? Kom och lyssna!

Språk: Engelska

Onsdag 24 maj: Hur får du tag på information som inte finns?

Ingen fara biblioteket hjälper dig med fjärrlån. Vi förklarar hur det fungerar och vad du kan förvänta dig.

Språk: Engelska