Maria Giovinazzo Brovall
Professor, biträdande
Akademin för vård, arbetsliv och välfärd
Institutionen för vårdvetenskap
Jag är biträdande professor och universitetslektor på Akademin för vård, arbetsliv och välfärd sedan augusti 2023. Kommer närmast från en tjänst som docent inom omvårdnad vid Högskolan i Jönköping. Jag har en lång bakgrund som sjuksköterska inom onkologisk vård och vård i livets slut, vilket ligger mig varmt om hjärtat. Mina forskningsområden är främst symtom och symtomhantering, hälsorelaterad livskvalitet, hälsolitteracitet, personcentrerad vård, palliativ vård och vård i livets slut samt hälsa och digitalisering.
Jag är forskningsledare för olika projekt om palliativ vård samt hälsoinnovationer och digitaliseringsprojekt. Alla projekt sker i samskapande (co-production) med involverade målgrupper:
- Thinking and Linking, ELC (End-of-life care), ett digitalt lärandespel (serious game) för sjuksköterskestudenter.
- Digi Do, ett innovativt informations-verktyg (VR samt mobilapplikation) som stöd inför strålbehandling för kvinnor med bröstcancer.
- DIBH-App, träning av rätt djupandningsteknik i hemmet inför kommande strålbehandling för vänstersidig bröstcancer, med hjälp av digital teknik.
Läs mer om DIBH-App
Uppdrag
Forskargruppsledare för PRaCSc-group (Palliative research advanced Caring Science-group). Det är en tvärprofessionell, nationell projektgrupp med forskare från olika delar av Sverige, som har arbetat och publicerat ihop sedan 2009. Gruppen har arbetat med frågeställningar kring vård i livets slut och palliativ vård med ett genomgående intresse för pedagogiska aspekter.
I media
Dataspel ska lära studenter vårda döende patienter (Vårdfokus, 2017)
Film om workshop med studenter på Högskolan i Skövde, projektet Thinking and Linking
Huvudhandledare för följande doktorander
Handledare för externa doktorander
- Annika Grynne, Jönköping University
Till forskarens publikationer i DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet)
Avhandlingstitel
Experience of adjuvant treatment among postmenopausal women with breast cancer – Health-Related Quality of Life, symptom experience, stressful events and coping strategies (Göteborgs universitet 2008)
