”Vi har en väldigt bra grund att stå på”

Hallå där Viktor, du är nu ute på din aspiranttjänstgöring. Hur känns det?

– Det känns fantastiskt bra! Det jag upplevt i Borås kring mottagande och bemötande har varit klockrent, så det har hittills varit en rolig tid.

Kan du berätta lite, hur har upplägget på aspiranttjänstgöringen varit för dig?

– Upplägget på aspiranten kan se lite olika ut beroende på var man genomför den, men i slutändan har alla aspiranter genomfört och blivit bedöma på samma moment. För mig har starten av aspiranttjänstgöringen inneburit en del av min tid inne på en utredningsavdelning och att jag har gått några interna utbildningar. Sedan har jag dessutom jobbat i yttre tjänst med både trafikövervakning och inom ingripandeverksamheten.

Är det som du hade tänkt dig?

– Jag hade inställningen att gå in i aspiranttjänstgöringen med ett så ”blankt papper” som möjligt. Så jag hade inte så mycket förutfattade meningar. Men jag hoppades ju såklart att det skulle bli roligt och lärorikt, och det har det varit.

Känner du att utbildningen har förberett dig inför de uppgifter du nu möter i din vardag som aspirant ute på Polismyndigheten?

– Såklart var jag lite orolig att jag inte skulle kunna tillräckligt mycket. Vi får ändå vara ödmjuka kring att vi är första kullen som tar examen från Borås och att det därför är svårt att veta var vi står. Men jag känner att jag har all kunskap som jag borde fått under utbildningen. Vi har en väldigt bra grund att stå på, och Polismyndigheten förväntar sig inte att vi ska kunna allting på en gång, så det har fungerat bra.

Hur ser du tillbaka på din tid vid Högskolan i Borås?

– Min tid vid högskolan var väldigt bra! Framför allt uppskattar jag att vi som studenter fick vara med och påverka utbildningen i stor utsträckning. Lärare och ledning var väldigt lyhörda kring vad vi var nöjda och missnöjda med och förändrade utbildningen därefter. Sedan har jag ännu mer förstått, efter att ha pratat med färdiga poliser och studenter från andra utbildningar, att de lokaler som finns på polisutbildningen i Borås är extremt bra.

Har du några tips att skicka med dem som funderar på att plugga Polisprogrammet eller precis har börjat sina studier?

– Om man funderar på att söka till Polisprogrammet är mitt bästa råd att göra slag i saken; sök! Om du inte kommer in första gången, sök igen. När det kommer till de som precis börjat plugga skulle mitt råd vara att ta till vara på den tid du har i skolan. Det är en väldigt rolig utbildning, men det är också viktigt att du får med dig kunskapen som lärs ut.

Till sist, det sägs att det finns många sockerfällor att fastna i som Polis. Hur har det gått för dig?

– Om vi säger såhär, jag försöker leva så sunt som jag bara kan. Men, poliser är ett släkte som gillar att fika. Så jag kan inte fullt ut dementera att jag fastnat i några sockerfällor. Någon kanelbulle slinker ner ibland…haha.

Läs mer

Polisutbildningen expanderar – bygger 2900 kvadratmeter nya övningslokaler

Högskolan i Borås vill vara bäst på polisutbildning - bygger upp forskningsmiljö

Första polisstudenterna redo för aspirant